Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krapina

Županija ima spreman novac za sto novih zagorskih kućanstava

Zupanija
Alen Brodar/VLM
27.03.2013.
u 12:00

Ukupna subvencija iznosi 57 posto da maksimalnog iznosa od 17.100 kuna, od toga najviše, 40 posto, daje Fond za energetsku učinkovitost

Krapinsko – zagorska županija već petu godinu zaredom nastavlja projekt poticanja korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba, a ove je godine izrađen i novi Pravilnik, te se raspisuje novi natječaj.

 Odobreno 198 zahtjeva

 - Od 2009. godine dosad je isplaćeno subvencija u iznosu od 2,1 milijuna kuna, a ukupno je odobreno 198 zahtjeva korisnika. Sada je objavljen prvi Natječaj ove godine na web stranici Županije, zajedno s Pravilnikom - objasnila je županica Sonja Borovčak, dodavši da će se provedbom natječaja obuhvatiti do 100 novih kućanstava, u koja će se ugraditi sustavi za korištenje obnovljivih izvora.

 - Subvencije će obuhvaćati solarne kolektorske sustave za pripremu potrošne tople vode i grijanja, geotermalne dizalice topline za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode, fotonaponske otočne sustave, kotlove na pelete za grijanje i pripremu potrošne tople vode te pirolitičke kotlove na ogrjevno drvo za grijanje i pripremu potrošne tople vode, rekla je S. Borovčak, na što je dožupan Anđelko Ferek Jambrek nadodao da Krapinsko - zagorska od svih županija daje najveće subvencije za takvu vrstu projekata. - Naime i ove će se godine sufinancirati ukupno 57 posto investicije, odnosno maksimalno do 17.100 kuna - kazao je Ferek Jambrek. Pritom je spomenuo i neke od novosti koje donosi novi Pravilnik. - Rok realizacije smanjen je s dosadašnjih 90 na 60 dana, a novost je i da ćemo tražiti Izjavu, kojom se potvrđuje broj članova u kućanstvu.

 Dokumentacija ista

 Također, podnositelj prijave može prijaviti za jedan sustav za korištenje obnovljivih izvora energije po Natječaju, dok dokumentacija pri traženju subvencija ostaje ista - građevinska dozvola, kopija osobne iskaznice, potvrda o prebivalištu, vlasnički list te obrazac koji treba popuniti - nabrojio je Ferek Jambrek.  

Županija sufinancira 8,5 posto

Od 57 posto subvencije, 40 posto investicije (do 12.000 kuna) sufinancirat će Fond za energetsku učinkovitost, a 8,5 posto, do 2550 kuna, Županija. Drugih 8,5 posto sufinancira grad ili općina na čijem se području nalazi objekt, a sredstva u cijelosti isplaćuje Županija. Ukoliko se pojedini gradovi i općine ne uključe u projekt, troškovi će se sufinancirati u iznosu umanjenom za njihov dio subvencije - objasnila je v.d. pročelnika za financije Ivanka Znika. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije