Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Župani protiv:

'Liječit će se bogati, a sela ostaju bez doktora'

zdravlje,bolest,doktori,dijete,liječnik (1)
Foto: Thinkstock
1/7
07.05.2015.
u 19:44

Poruka župana
: Jamčimo da bi za godinu dana svi domovi zdravlja bili zatvoreni

Lijekovi neće biti besplatni, liječit će se samo bogati, ruralni stanovnici ostat će bez liječnika, domovi zdravlja postat će komunalna poduzeća, a zdravstvo će biti privatizirano. Tako će izgledati zdravstvo ako se usvoje zakonske izmjene koje predlaže ministar Siniša Varga, zaključeno je jučer na konferenciji za novinare u Hrvatskoj zajednici županija. Istaknuto je da, neovisno o političkoj stranci kojoj pripadaju, 20 župana smatra da ministar Varga želi privatizirati zdravstveni sustav i osigurati sebi poziciju.

– Ovo je slaganje priče za bolje radno mjesto nakon izbora. Dom zdravlja nije tvrtka, nego institucija koja pruža zdravstvenu zaštitu. Imate ordinacije koje donose profit, a imate one koje donose minus, ali po mreži moraju biti u tim mjestima. Ovim bi se izmjenama sve dalo u koncesiju i jamčim da bi za godinu dana svi domovi zdravlja bili zatvoreni i ne bi bilo liječnika na Braču i u Zdencima – istaknuo je predsjednik Zajednice župana i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić komentirajući najavljeno ukidanje obveze zadržavanja u domu zdravlja 30% svake djelatnosti koja se daje u koncesiju.

Liječnici koncesionari neće htjeti odlaziti u ruralne krajeve i ti će ljudi ostati bez zdravstvene skrbi. Istim su tonom komentirane i ostale izmjene zakona pa tako i ona o ovlastima HZZO-a, koji će moći osnivati trgovačka društva, što će, kažu, učiniti Zavod profitnom organizacijom koja ima monopol. Poručili su da je nužna javna rasprava i da ove izmjene ne smiju u hitnu proceduru jer nitko službeni prijedlog izmjena i nije vidio. Stav župana Tolušića na konferenciji su potvrdili i njegov kolega iz Karlovačke županije Ivan Vučić, zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha te koprivničko-križevački župan Darko Koren.

No, krapinsko-zagorski župan, esdepeovac Željko Kolar, ističe da stav župana Tolušića nije stav svih 20 župana jer o toj temi nije održan zajednički sastanak. No, i Kolar o Varginim izmjenama očekuje javnu raspravu te žaštitu prava građana na zdravstvenu skrb. Iz Ministarstva zdravlja, pak, na prozivku odgovaraju kako su konstatacije da je riječ o privatizaciji zdravstvenog sustava netočne i da sustav ostaje u rukama javnog sektora. Što se tiče domova zdravlja, ističu da će županija kao vlasnik moći sama odlučiti da ima sto posto liječnika pod svojom kontrolom te da nitko ne bude u koncesiji.

– Ova mjera postoji već godinama i nejasno je zašto se nešto što je zakup povezuje s privatizacijom. Inače, ideja reforme ide za time da koncesionari pokrivaju veći dio primarne medicine, dok bi se domovi zdravlja više orijentirali na specijalističku medicinu – poručuju iz Ministarstva zdravlja.

>> Za tri do 
pet godina specijalistima ćemo ići u 
dom zdravlja, 
a ne u bolnicu

>> 'Ministre, svratite u Pulu pa ćete doznati na što je potrošen novac'

Komentara 11

Avatar ikebana5
ikebana5
21:00 07.05.2015.

I u Njemackoj su sve privatni dokori koji rade sa privatnim pacijentima i moraju uzeti i pacijente koji su osigurani u drzavnom zavodu za zdravstveno osiguranje. Ne vidim problem, osim sto je pristup pacijentu punoo bolji i zdravstvena zastita je punoo bolja.

Avatar mirica19
mirica19
22:10 07.05.2015.

Jedino što je ova Vlada uspjela u svojemu mandatu, bogate učinit bogatijima.

MI
Mirnadob
21:39 07.05.2015.

Pa ljudi,dali se stvarno nadate da ce i jedan ministar iz Milanoviceve vlade ucinit ista za korist gladnih HR gradjana???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije