Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasprava

Župan Perhoč Bauku: Mogu kako hoću jer kazni nema ni za koga

'23.12.2011., Trg svetog Marka 6, Zagreb - Dolazak zastupnika na sjednicu Hrvatskog sabora na kojoj se izglasava povjerenje novoj Vladi. Arsen Bauk.  Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
'Boris Scitar/PIXSELL'
23.11.2012.
u 20:37

Osebujno je situaciju župana, a time i (grado)načelnika, objasnio Ivan Perhoč (SDP), župan međimurski, pokušavajući objasniti da je sva odgovornost na izvršnoj vlasti ako ima većinu u Skupštini.

Ne dogovore li se o proračunu, raspustit će se vijeća i skupštine te načelnici i gradonačelnici, kao i župani i županijske skupštine, ustrajan je ministar uprave Arsen Bauk koji drži da je najpoštenije da sankcije snose svi. Ponovio je to jučer županima s kojima se sastao u Hrvatskoj zajednici županija, a predsjednik Zajednice Božo Galić (HDZ), vukovarsko-srijemski župan, poručio je da se onda izborni sustav može vratiti na staro – da izvršnu vlast bira predstavničko tijelo.

Župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader (HDZ) kazao je ministru da se ne slaže jer je vijeće odgovorno što (grado)načelnik/župan ne može raditi te jedino ono može biti raspušteno.

Male izborne jedinice

Najpoštenije je da sankcije snose oboje ili da bude varijanta da izbori za vijeće te referendum i izbori za gradonačelnika budu isti dan – kazao je Bauk i najavio da će nakon lokalnih izbora krenuti u nove izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi te će uvesti otvorene liste, kako bi građani mogli zaokružiti zastupnika kojeg žele, a unutar županija bit će formirane male izborne jedinice koje će predstavnike u Skupštinu slati proporcionalno broju stanovnika.

– Otvorene liste utjecat će i na unutarstranačke odnose – predviđa Bauk. Osebujno je situaciju župana, a time i (grado)načelnika, objasnio Ivan Perhoč (SDP), župan međimurski, pokušavajući objasniti da je sva odgovornost na izvršnoj vlasti ako ima većinu u Skupštini.

– Imam petnaest vijećnika, ali može biti samo jedan s petnaest mandata jer oni misle da, ako ih je postavila stranka, moraju isto misliti. Imali smo proračun i oni čekaju da ja kažem njima što i kako, a ja očekujem da oni meni kažu što ne valja. Što se tiče opoziva načelnika, sklon sam mišljenju da ga smijeni onoliko ljudi koliko je za njega glasovalo – objasnio je Perhoč ironizirajući cijelu situaciju argumentom da su župani i (grado)načelnici nedodirljivi jer nema jasno definiranih ovlasti ni sankcija.

\"Mogu i proračun napuhati\"

– Ako se vijeće ne slaže s mojim proračunom, mogu ga ja prilagoditi njihovim željama, napuhati. Mogu oni glasati kako žele, napravit ću onoliko koliko novca ima. To može biti 50 posto predviđenog. Ionako nitko ne odgovara za predviđeno i realizirano. Osobno, ako mi vijeće ne podrži proračun, sam bih dao ostavku jer što ću raditi ako ne mogu ono što sam planirao – kazao je župan Perhoč.

Komentara 5

DU
Deleted user
21:21 23.11.2012.

23.11.2012. u 21:01h sttipe je napisao/la: -------------------- A da pokuša ovako: a) sve općine koje žive od pomoći države (dakle od naše love) rasformirati i priključiti obližnjim općinama koje su "u plusu". b) proglasiti mjesto načelnika i općinara počasnim, tj. oni bi obavljali dužnost ponosni da su ih sumještani odabrali - volonterski. Imali bi pravo nositi lentu, otvarati razne objekte i dočekivati državne delegacije.......

ST
sttipe
21:01 23.11.2012.

bauče kad će županije postat općine??bauče plaćamo više od 750 parlamenata..svako selo ima parlament..bauče mogla bi ti se nakon izbora imovina prodavat za pokrit to rasipništvo..reci drugu liniću da ne želimo čut za bilo kakve rezove ili poreze prije toga!!!!

DU
Dudek
22:24 23.11.2012.

Gospodine Bauče,zašto općinski načelnici imaju svoje privatne vozače? Virski načelnik stanuje u Zadru svaki dan ponjega ide vozač. Gdje je tu granica štednje. To u uredno pravnim zemljama se kažnjava. Rasipanje poreznog novca i glumiti pametnjakovića. To je u cijelojj Hrvatskoj. Nesmiju općine imati veću vlast i sami odlučivati o visini HARAČA koja je već prevelika. Ukinuti te općine samo nas koštaju novaca. Parazitiraju sirotinju. To više nije ekonomski podnšljivo. Skinite nam ih sa Grbače.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije