Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jadransko-jonska euroregija

Župan Nikola Dobroslavić ponovno izabran za predsjednika

Nikola Dobroslavić
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/3
03.03.2018.
u 21:02

- Što se tiče proširenja, Europski parlament prihvatio je Strategiju proširenja prema kojoj su sve zemlje zapadnog Balkana dobrodošle u EU.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić izabran je na drugi dvogodišnji mandat kao predsjednik Jadransko-jonske euroregije. Na izbornoj skupštini Udruge održanoj u Termoliju osim izbora upravnih tijela, usvojena su programska i financijska izvješća, te su dogovorene buduće aktivnosti i inicijative.

Skupština je prihvatila zahtjeve za članstvo Unsko-Sanske i Hercegbosanske županije iz BiH, općine Budva iz Crne Gore, te regije Calabria iz Italije što sada čini ukupno 33 članice udruge iz lokalne i regionalne samouprave država Italije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije i Grčke. Usvojena je i inicijativa o formiranju mreže AI-NURECC, u u sklopu koje će se surađivati s najznačajnijim institucijama makroregije u cilju realizacije zajedničkih projekata regija i gradova.

U sklopu skupštine održan je okrugli stol na temu “Politika kohezije nakon 2020. godine na prostoru Jadransko-jonske regije”. Župan Dobroslavić tom prilikom je naglasio kako se u EU rasprave trenutno vode o temama Brexita, ali i budućnosti Europske unije.

- Što se tiče proširenja, Europski parlament prihvatio je Strategiju proširenja prema kojoj su sve zemlje zapadnog Balkana dobrodošle u EU. Crna Gora i Srbija koje su najdalje otišle u pregovorima i mogu pristupiti već 2025. godine - rekao je župan te naglasio kako EU ‘s više brzina’ nije prihvatljiva, jer bi time napustila temeljnu postavku jedinstvene EU u kojoj će sve zemlje vidjeti svoju priliku.

- Kohezijska politika mora biti temeljna EU politika, to je čvrsto stajalište Odbora regija. Bez nje nema ujednačavanja razvoja svih dijelova EU, a mi u Jadransko-jonskoj regiji kao jedan od najvećih problema držimo nepovezanost. Trebaju nam bolje trajektne veze, jadransko-jonska autocesta, brza željeznica i avionske veze - rekao je župan Dobroslavić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije