Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
noćna mora

Župan Koren: Već danima ne spavam zbog sanacije bolnice

'02.01.2013., Koprivnica - Zupan Darko Koren tradicionalno je obisao rodiliste Opce bolnice Dr. Tomislav Bardek, u kojem se prva beba rodila danas ujutro malo prije 9 sati.  Photo: Marijan Susenj/PIXS
'Marijan Susenj/PIXSELL'
23.01.2013.
u 09:30

Pozvat ću građane da iziđu na ulice jer im mora biti stalo za bolnicu - najavio župan D. Koren

Već nekoliko noći uopće ne spavam, ne znam što da napravim. Možda ću pozvati ljude da iziđu na ulice. Mora im biti stalo što će se događati s bolnicom - povjerio nam se jučer Darko Koren, koprivničko-križevački župan.

Nesanica

Razlog njegove nesanice leži u tome što u ponedjeljak mora odlučiti hoće li županijsku bolnicu, sa sjedištem u Koprivnici, predati na upravljanje ministru zdravlja Rajku Ostojiću zbog duga od 57 milijuna kuna koji je ta bolnica nagomilala tijekom godina.

Dug je nastao, tumači Koren, zbog toga što je država uvijek davala manje novca nego što je stajalo liječenje bolesnika - operacije, specijalistički pregledi, lijekovi...

Koren je, kao i njegovi kolege iz ostalih županija, sada pred lažnim izborom - hoće li Županija preuzeti teret sanacije bolnice ili će je predati na upravljanje činovnicima koje će postaviti ministar Ostojić. Dilema je lažna zbog toga što nijedna županija nema novca da podmiri bolničke dugove.

Podravina, Zagorje, Varaždin, Međimurje - situacija je s bolnicama ista: ili će lokalna zajednica nekako pokriti višegodišnje dugove ili će stvar u ruke uzeti država. Doduše, još se ne zna kako...

- Čakovečku sam bolnicu često isticao kao pozitivni primjer funkcioniranja, jer se čak 80 posto pacijenata s područja Međimurja liječi u njoj. To je europski prosjek i sve bi ostale bolnice trebale tako funkcionirati - izjavio je u siječnju prošle godine ministar Ostojić.

Čakovečka bolnica danas je dužna 97,3 mlijuna kuna, pa i ona mora dobiti \"prinudnu upravu\".

- Vidjet ćemo što će to sanacijski ravnatelj moći učiniti da se dug pokrije, a mi nismo mogli. Kao ni bolnica, ni Županija kao osnivač ne može podmiriti dugove jer se ne možemo kreditno zadužiti. Tražit ćemo od Vlade da sanacija ne bude nauštrb kvalitete usluga za pacijente - kaže župan Ivan Perhoč.

\'Nova pravila\'

Skupština Krapinsko-zagorske županije, pak, zakazana za 30. siječnja treba odlučiti o sudbini županijske bolnice u Zaboku. Iako je u šest mjeseci prošle godine poslovala u plusu od 1,2 milijuna kuna, istodobno je veledrogerijama i ostalim dobavljačima bila dužna 42,7 milijuna kuna.

- Odluka o tome hoćemo li ići u program sanacije ili ne još nije donijeta. No prema svim trenutačno dostupnim informacijama gotovo je sigurno da ćemo se uključiti u taj proces. Konačnu odluku o tome treba donijeti županijska skupština. Opća bolnica Varaždin trenutačno duguje 154 milijuna kuna. U tom iznosu veliki dio čine stari dugovi i sanacija je jedino rješenja da se podvuče crta i počne raditi po novim pravilima - kazao je jučer ravnatelj OB Varaždin dr. Dubravko Tršinski.

Problem je u tome što nitko ne zna kakva su to \"nova pravila\" i što sanacija bolnica znači za pacijente.

Ključne riječi

Komentara 3

PR
presvetli
09:04 24.01.2013.

Čovjek je u problemima, ako sanira potrošil bu novce koje je trebalo nekam drugam usmjeriti s određenim odtokom novca prema nepoznatim destinacijama. Ako pak dozvoli upravu državi onda dolaze činovnici države a njegovi/njihovi prhaju van iz bolnice a kad se utvrde sve činjenice u vezi dugovanja netko bi mogel otprhati i na DORH. I sasvim mi je jasno zakaj ne more spati, ili se odreći prihoda ili se odreći onih koje je/su postavili zbog svojih ciljeva, ni ja ne bi mogel spati.

SL
slatkica
10:08 24.01.2013.

Stvar je u tome da je ministarstvo zdravstva smanjilo lani lovu za bolnice, i to za dosta milijuna i onda su nastali gubici, a sad bi postavili stečajnog upravitelja i rascjepali bolnicu na regionalnu s varaždinskom i čakoečkom. Što sad radi SDP koji je smijenio upravno vijeće i postavio novog ravnatelja? Oni sad peru ruke a preuzeli su kakti odgovornost. Tko će odgovarati ako sad ovi ukinu odjele u bolnici i smanje standard usluge? nek nam vrnu naše novce koje kroz poreze odlaze u Zagreb, pa nam ne treba ničija pamet za vođenje bolnice.

Avatar tkozna
tkozna
11:52 24.01.2013.

Slatkice neka nam vrnu naše novce unazad 10 godina, ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije