Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije tako crno

Župan Ivan Vučić: Naši ulagači mogu biti primjer drugima

zona03
Kristina Štedul Fabac
06.02.2013.
u 13:00

Najbolji smo u pet od šest pokazatelja, pa i investicijama po broju stanovnika, jedini imamo popunjenu zonu... nabraja Vučić

Zatražili smo sastanak u Agenciji za investicije i konkuretnost da razjasnimo situaciju. Kada smo ih upitali otkuda im podatak da investitori ne žele ulagati jedino u Karlovačku županiju, odgovorili su da nisu tako mislili. Pa, naši ulagači, poput HS-a, Alstoma, PPK-a i ostalih mogu biti primjer drugima – napominje karlovački župan Ivan Vučić, ogorčen nedavno javno objavljenom informacijom spomenute institucije.

 Iz Agencije su naveli da su od 58 projekata vrijednih 5,88 milijardi eura, investitori s barem jednim projektom zainteresirani za ulaganje u svaku od hrvatskih županija osim jedne, i to baš Karlovačke. Međutim, pokazalo se da je situacija ipak nešto drugačija, odnosno da se to odnosi samo na investitore s kojima Agencija trenutačno surađuje. To odmah mijenja cjelokupnu sliku, a gospodarsku situaciju dodatno je pojasnio prvi čovjek Karlovačke županije.

 Dobili i certifikat

 – Po podacima HNB-a i Županijske komore Karlovac Karlovačka županija je u 2011. od šest pokazatelja bila najbolja u njih pet. Među njima su i investicije po broju stanovnika. Osim toga, jedna smo od samo tri županije u Hrvatskoj koja je dobila i certifikat prijatelja investicijskog okruženja.

Da ne govorim o tome da jedini u državi imamo zonu u kojoj više nema slobodnog prostora. Ima za otvaranje radnih mjesta, ali ne i zemljišta – napominje Vučić. Po tome ispada da i nije sve tako crno s čime se sasvim sigurno neće složiti ‘vojska’ nezaposlenih. Međutim, i županijski čelnici i ostali stanovnici zajednički stav imaju oko najvažnijeg pitanja. Upravo su nova radna mjesta ono što hitno treba čitavoj Hrvatskoj, pa i Karlovačkoj županiji.

Na kraju 2012. u našoj je županiji bez posla bilo 11.918 stanovnika ili 515 više nego godinu ranije. Tako je u 2012. godišnji priljev nezaposlenih iznosio 9533 što je najviše od 2002.

 Školovanje, pa odlazak

 Dodatni je problem što do radnog mjesta teško dolaze i mladi sa završenom višom i visokom stručnom spremom. Mnogi ne vide izlaz, pa sve više razmišljaju o drugim mogućnostima, što u Karlovačkoj županiji žele na vrijeme zaustaviti.

 – Nadam se da će brzo doći do zapošljavanja, jer je na burzi sve više i mladih visokoobrazovanih. Dodatni je problem što takav kadar odlazi iz domovine, a nisu se školovali da napuste Hrvatsku – napominje karlovački župan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije