Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porez ili veliko srce

Zuckerberg osigurao manji porez i priliku za zaradu novih milijardi

Mark Zuckerberg
Foto: Press Association/Pixsell
05.12.2015.
u 23:15

Osnivač Facebooka samo je premjestio novac iz jednog džepa u drugi, tvrdi profesor i porezni stručnja Victor Fleisher

Najava osnivača Facebooka Marka Zuckerberga da će u čast rođenja kćeri za života pokloniti 99 posto svog bogatstva, u ovom trenutku vrijednog 45 milijardi dolara, nije samo dobrotvorni nego i lukav poslovni potez koji će, zapravo, povećati, a ne smanjiti imovinu utjecajnog bračnog para. New York Times je odmah skrenuo pažnju na raširenu pojavu u SAD-u, ali i drugdje, da se iza donacija vrlo često skriva izbjegavanje plaćanja poreza.

Victor Fleisher, porezni stručnjak i profesor prava, objasnio je da će Zuckerberg samo prebaciti bogatstvo s moćnog Facebooka, koji posluje kao dioničko društvo, na d.o.o. što će mu donijeti znatne porezne olakšice, ali i dodatnu priliku da obrne milijarde.

Fleischer dodaje kako je marketinški efekt koji je Zuckerberg postigao poklanjanjem dionica već nadmašio sve buduće zarade od prodaje i rasta cijena dionica Facebooka. Cijeli svijet čuo je za njegovu dobrotu i viziju, iako je on samo premjestio novac iz jednog džepa u drugi.

– Nije on pisao američke porezne zakone i ne možemo ga kritizirati zato što si smanjuje porez. Da je osnovao zakladu, prošao bi jednako dobro. Svaki put kada neki superbogataš donira neki bajoslovni iznos javnost bi trebalo podsjetiti kako funkcionira naš porezni sustav. Bogataši si peglaju imidž donacijama kojima izbjegavaju plaćanje poreza, zaključio je autor, na što mu je Zuckerberg, koristeći se poslovnim rječnikom punim fraza, odgovorio da mu na pameti nisu bili porezi, nego ‘ulaganja u dobrotvorne svrhe’.

– Ovaj potez nam omogućuje da unaprijedimo našu misiju tako što ćemo osnivati neprofitne organizacije, ulagati i sudjelovati u javnim debatama, sve radi stvaranja pozitivnog ozračja u područjima gdje postoji potreba da se pomogne – odgovorio je Mark Zuckerberg uz opasku da će i dobit koja će proizaći iz njegova poteza poslužiti tome da ‘unaprijedi misiju’. Inače, jedan posto najbogatijih drži polovicu svjetskog bogatstva.

>> Izuzetnom gestom Zuckerberg i Chan pridružili se grupi mladih bogataša iz Silicijske doline

Komentara 18

PL
@ploto@
23:39 05.12.2015.

Hvala Bogu da netko piše o njhovim podvalama i lažnom fialntropizmu.Kod cionista nema filantropa i to je najveća prostitucija tog pojma,kad filantropima nazivaju bolesne psihopate poput Rockfellera,Soroša,Gatesa itd.To su sve pripadnici najveće zločinačke organiozacije,Uzmite npr. Soroša,koji je btw, agent Rockfellera i Rothschilda za specijalne operacije.Njegovo "Otvoreno društvo " u biti je "Otvoreno društvo za destabilizaciju i okupaciju slobodnih naroda i država",odnosno alat neoliberalnog korporativnog fašizma !! Rusija je prije par dana zabranila rad te petokolonaške destruktivne organizacije i proglasila je prijetnjom za Ustavni poredak i nacionalnu sigurnost. Nažalost,sorošev klaster petokolonških udruga iz Platforme 112,u RH može opušteno i bezbrižno obavljati svoju destruktivnu misiju za svoje sponzore.

BA
barkod
23:52 05.12.2015.

U puno toga se slažem sa ploto.

Avatar ytrewq2
ytrewq2
08:07 06.12.2015.

Židova Zuckerberga cinkao Židov Fleischer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije