Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobičan obrat

Žrtve ustaškog režima iz SAD-a ne tuže Hrvatsku, nego Vatikan

Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je notom američkog veleposlanstva obaviješteno o tužbi
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
17.03.2017.
u 22:00

Dvoje od sedam navodnih tužitelja, Lizabeth Lalich i Bogdan Kljaić, tvrde da nemaju ništa s tužbom kojom se od RH traži 3,5 milijardi dolara te da im je ukraden identitet

Tužba podignuta pred okružnim sudom u Chicagu kojom se na ime odštete nasljednicima i rodbini žrtava ustaškog režima od Hrvatske traži 3,5 milijardi dolara je, čini se, lažna. Tako proizlazi iz iskaza američkog odvjetnika Jonathana Levyja, koji je za Balkan Insight izjavio da je tužba nevažeća. Levy navodi da je on pravni zastupnik Lizabeth Lalich i Bogdana Kljaića, koji su navedeni u popisu podnositelja tužbe, ali da njegovi klijenti nemaju ništa s tom tužbom.

Hrvatska nije sljednica NDH

Kljajić tvrdi da mu je identitet ukraden, kao i da većina navodnih podnositelja tužbe više nije među živima. Njegov odvjetnik pritom napominje da Kljajić i Lalich sudjeluju u postupku u kojem od Vatikana traže odštete za tzv. ustaško blago te kako očekuje da će Hrvatska poduprijeti njihove zahtjeve. Riječ je o zahtjevima koje ista skupina na različitim sudovima bezuspješno pokušava progurati godinama, tvrdeći da je blago koje je ustaški režim oduzeo hrvatskim Židovima i drugim žrtvama posredstvom hrvatskih franjevaca završilo u Vatikanu.

Nejasno je, međutim, na temelju čega se Levy nada podršci Hrvatske u tom postupku, s kojim Hrvatska nema nikakve veze.

Da je pred američkim sudom u svibnju 2016. godine podignuta tužba protiv Hrvatske, potkraj veljače ove godine obaviješteno je Ministarstvo vanjskih poslova notom uručenom posredovanjem američkog veleposlanstva u Zagrebu. Iz MVEP-a su tada službeno potvrdili da su obaviješteni o tužbi te kako ispituju urednost dostavljenih materijala, ali i poručili da je tužba neutemeljena jer Hrvatska nije sljednica NDH.

Hrvatski Ustav, naime, jasno govori da je Hrvatska nastala na temeljima suverenosti izraženima ZAVNOH-om, nasuprot stvaranju NDH, no pokaže li se točnim da je tužba podnesena na temelju ukradenih identiteta, Hrvatska u Chicagu neće morati posezati za tim argumentom. Budući da se tužba očito raspada već na identitetu podnositelja, Hrvatska vjerojatno neće morati posezati ni za argumentom nenadležnosti suda u Chicagu, s obzirom na imunitet suverene države, odnosno na pravilo da se jednoj suverenoj državi ne može tek tako suditi pred sudom druge države.

Obaviješten i DORH

Neodgovoreno ostaje pitanje tko je i s kojom namjerom posegnuo za tuđim identitetima kako bi pritisnuo Hrvatsku pred američkim sudom. Posebno kad se zna da je riječ o pitanju zbog kojega su se pod diplomatskim pritiskom našle sve dosadašnje hrvatske vlade, od kojih se tražilo da odštetu za otetu imovinu s razdoblja socijalizma proširi na razdoblje ustaškog režima. U Ministarstvu vanjskih poslova potvrđuju da je Bogdan Kljaić kontaktirao s generalnim konzulatom u Chicagu i potvrdio da nije podnio tužbu o kojoj su izvijestili mediji. Kažu i da je o svemu obaviješten DORH i druge institucije.

>> 'Što je s Blokom 17? Pitajte bivše Jugoslavene, oni se ne mogu dogovoriti'

>> 'Srbija je ta koja potencira neko puzajuće ustaštvo u Hrvatskoj'

Komentara 38

DU
Deleted user
07:13 18.03.2017.

Velikosrpska politika ruje li ga ruje

HR
hrza
07:00 18.03.2017.

Levy lovi u mutnom.

BO
borac2525
23:20 17.03.2017.

Zar ovakvo " nešto" uopce zaslužuje izaći u javnost, a da nije pod rublikom "vjerovali ili ne"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije