Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Žrtve su jezikom morale čistiti WC

Nakon što su civili vraćeni u podrum, 64-godišnjak i četvrtookrivljeni su ih, s još nekoliko pripadnika srpske paravojske, nastavili tući te ih tjerati na fizički ponižavajuća ponašanja.
13. studenoga 2019. u 22:11 13 komentara 1446 prikaza
Spomen-ploča u Veleprometu
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Protiv četvorice pripadnika tadašnjih srpskih paravojnih postrojba otvorena je istraga zbog ratnog zločina nad civilima u Vukovaru nakon okupacije grada. Riječ je o 52-godišnjem državljaninu Hrvatske, zatim 64-godišnjaku i 62-godišnjaku nepoznatog državljanstva te državljaninu Srbije čija se dob ne navodi. Sva su četvorica u Srbiji i nisu dostupna našem pravosuđu. Uz prijetnju oružjem i udarajući ga rukama po tijelu, 62-godišnjak je, sumnja se, svoga vršnjaka odvezao u improvizirani sabirni logor u poduzeću Velepromet.

Paljenje svijeća povodom pada Vukovara DAVOR IVANKOVIĆ Sami smo 1999. izabrali odavati počast Vukovaru paljenjem svijeća. Zašto se Vlada u to petlja?

– Tamo ga je, zajedno s više drugih pripadnika srpske paravojske, uz psovke i uvrede, govoreći mu da je ustaša i da je ubijao Srbe, fizički i psihički zlostavljao, vezao ga lisicama za klupu te ga potom udarao rukama i nogama po cijelom tijelu, nanijevši mu više ozljeda, od čega mu je teško narušeno zdravlje – izvijestilo je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Sumnja se i da je iz Veleprometa odvezao tri osobe u kuću u Vukovaru gdje su bili smješteni dobrovoljci paravojne postrojbe Leva Supoderica.

– Dočekala ih je grupa od 30-ak uniformiranih pripadnika te postrojbe koji su im prijetili rezanjem ušiju i nosova te ih izudarali rukama, nogama i oružjem, a zatim ih zatvorili u podrum kuće. Četvrtookrivljeni je prisilio oštećenike da rukama i jezikom čiste kadu i WC školjke – iznijelo je Odvjetništvo jezive detalje.

Bogdanovci Polaganje vijenaca i paljenje svijeća Obilježena obljetnica sloma obrane Bogdanovaca, sela nedaleko od Vukovara

Nadalje, 52-godišnjak i 62-godišnjak su, s još četiri nepoznate osobe, ispitivali 34-godišnjeg civila i pri tome ga udarali rukama i nogama, hvatali za vrat i gušili ga, a 62-godišnjak mu je užareni žarač prislanjao na vrat, lijevo uho i obraz, dok ga je jedna druga osoba kožnatim vojnim remenom udarala po glavi i izazvala mu krvarenje glave...

Vukovar BUDIMO PAMETNI Do kada će Vukovar biti pomoćno sredstvo u borbi protiv svakodnevice

– Nakon što su civili vraćeni u podrum, 64-godišnjak i četvrtookrivljeni su ih, s još nekoliko pripadnika srpske paravojske, nastavili tući te ih tjerati na fizički ponižavajuća ponašanja. Kada ovi od bolova više nisu mogli izdržati, dopustili su im da se odvežu te da trče. Kada je oštećenik (1953.) od iscrpljenosti pao na tlo podruma, 64-godišnjak mu je s povišenog predmeta vojničkim čizmama snažno skočio na prsa i slomio nekoliko rebara, a potom su ih krvave i ozlijeđene bez pružanja pomoći ostavili u podrumu, gdje je uslijed bolova spomenuti oštećenik 25. prosinca 1991. počinio samoubojstvo – priopćio je DORH. Za nedavnog posjeta Vukovaru, ministar Davor Božinović kazao je kako poseban tim u policiji radi na novim istragama i da će uskoro biti podignute i nove optužnice za stradanja i ratne zločine 1991. u Vukovaru.

Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman
MIROSLAV RADMAN
'Najbolje da se društvo resetira, poput računala, i da ujutro zdravije krene ispočetka'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar milanblenton7
  milanblenton7:

  Nikad zaboraviti i nikad oprostiti... NIKAD!

 • MarkoMaras:

  Uslijed bolova počinio samoubojstvo... Treba li drugi dokaz koliko je to bilo strašno?

 • Avatar navijač
  navijač:

  Gdje je Branitelj Ranko Ostojić bivši ministar policije da javnosti objasni kako to da je tek 2017. godine oformljen tim za istraživanje ratnih zločina? On je danas predsjednik vijeća za - nacionalnu sigurnost . Zemljo otvori se.