Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pronađeno desetak osoba

Žrtve iz grobnice uz državnu cestu što prije trebaju na analizu DNK

storyeditor/2023-02-23/PXL_220223_98445452.jpg
Foto: Davor Javorović/ PIXSELL
1/5
24.02.2023.
u 08:20

Neslužbeno doznajemo da je lokaciju grobnice pokazao jedan od komandira milicije u Negoslavcima, S. S., koji je uhićen na graničnom prijelazu kad je htio ući u Hrvatsku. Inače, ova grobnica nalazi se u blizini druge dvije masovne grobnice s ukupno 29 tijela koja su ekshumirana 1999. godine. U njima su bili pokopani posmrtni ostaci mještana Berka, Vukovara…

Iz Ministarstva branitelja prije nekoliko dana izvijestili su da je kod naselja Svinjarevci, uz državnu cestu između Negoslavaca i Orolika nedaleko od Vukovara, pronađena još jedna grobnica s posmrtnim ostacima za koje je preliminarno utvrđeno da potječu iz Domovinskog rata. Radovi na iskapanjima te lokacije, koju mještani nazivaju i Šarviz dola, provode se već više od desetak dana, a kako se vidi, nastavljaju se i dalje tako da je moguće da ova lokacija krije još nekoliko posmrtnih ostataka osoba nestalih tijekom Domovinskog rata. Lokaciju grobnice obišli su i predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministar branitelja Tomo Medved koji, s obzirom na to da se i dalje vrše iskopavanja, nije želio davati nikakve detaljnije informacije.

Obitelji ne smiju dugo čekati

– Nastavljamo i dalje s pretragom terena. Riječ je o masovnoj grobnici. Posmrtne ostatke koji su pronađeni podvrgnut ćemo analizi DNK, i to u što kraćem roku kako obitelji ne bi predugo čekale – rekao je ministar Medved. U blizini su bili i članovi obitelji nestalih koji su tražili da ih se ne zaboravi i da država i dalje nastavi s naporima kako bi se pronašli posmrtni ostatci nestalih osoba. Medved im je obećao da će država uvijek biti uz njih te da će i dalje ulagati maksimalne napore kako bi se pronašli i preostali nestali. U neslužbenom razgovoru rekao im je i da su u grobnici pronađeni posmrtni ostaci desetak osoba, a u razgovoru s novinarima nije htio govoriti o tome koliko je tijela pronađeno.

Govoreći o tome kako je pronađena grobnica koja se nalazi uz samu državnu cestu, ministar Medved rekao je da je to rezultat institucionalnih napora i kontinuiranog rada. Neslužbeno pak doznajemo da je lokaciju grobnice pokazao jedan od komandira milicije u Negoslavcima, S. S., koji je uhićen na graničnom prijelazu kad je htio ući u Hrvatsku. Inače, ova grobnica nalazi se u blizini druge dvije masovne grobnice s ukupno 29 tijela koja su ekshumirana 1999. godine. U njima su bili pokopani posmrtni ostaci mještana Berka, Vukovara…

Nema preciznih informacija

I danas, 32 godine poslije rata, na popisu nestalih u Hrvatskoj nalazi se 1816 imena od kojih je njih 513 s područja Vukovarsko-srijemske županije, a čak 382 s područja Grada Vukovara. Govoreći o rezultatima potrage za nestalima, u Ministarstvu branitelja navode da su u proteklih šest godina provedena terenska istraživanja i probna iskapanja na 362 lokacije mogućih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica na području 12 županija, a najveći broj lokacija pretražen je na području Vukovarsko-srijemske i Sisačko-moslavačke te Osječko-baranjske županije.

– Provedenim istraživanjima pronađene su tri masovne grobnice – Marinci (4) i Bobota (13) te Šarviz dola za koju će podaci o broju ekshumiranih žrtava biti poznati nakon dovršetka obrade i analize DNK, te veći broj pojedinačnih grobnica, iz kojih su ukupno ekshumirani posmrtni ostaci 164 osobe. U tom razdoblju identificirani su posmrtni ostaci 244 osobe – navode iz Ministarstva. U tijeku su terenska istraživanja na dvije lokacije na području Vukovarsko-srijemske županije, i to u Šarviz doli te Petrovačkoj doli. Prije toga su opsežne aktivnosti provođene na području Banovine i zapadne Slavonije, na području Bučja. Najveći problem i dalje je nedostatak kvalitetnih i preciznih informacija o tome gdje su pokopana tijela nestalih, a izostaje i suradnja s državnim tijelima Srbije.

VIDEO: Kod Vukovara pronađeni posmrtni ostaci iz Domovinskog rata, ekshumacija u tijeku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije