Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravda

Žrtvama svećeničkog zlostavljanja u Austriji do 25 tisuća eura odštete

zlostavljanje
Arhiva VL
25.06.2010.
u 23:21

Pet tisuća eura za lakše slučajeve zlostavljanja, a do 25 tisuća eura za teške slučajeve, uz plaćene terapeutske troškove.

BEČ – Posebno Povjerenstvo na čelu s bivšom zemaljskom poglavaricom austrijske pokrajine Štajerske Waltraud Klasnic, koju je imenovala Rimokatolička crkva u Austriji na prijedlog bečkog kadinala Christopha Schönborna predložila je isplatu odštete od maksimalno 25 tisuća eura onima koje su zlostavljali svećenici.

Povjerenstvo je predstavilo model obeštećenja prema kojem bi obeštećenje iznosilo 5 tisuća eura za lakše slučajeve zlostavljanja do 25 tisuća eura za teške slučajeve, uz plaćene terapeutske troškove.

Platforma oko koje su se okupile žrtve svećeničkog zlostavljanja oštro su napali prijedlog posebnog crkvenog Povjerenstva nazvavši ga –ponižavajućim-, zatraživši za svaku žrtvu ponaosob obeštećenje od 130 tisuća eura.

„Ovo je slučaj bez primjera u dosadašnjoj povijesti austrijskog pravosuđa da organizacija u čijim su redovima počinjena zlodjela, sama određuje visinu odštete za počinjenu bol“, zgražavaju se predstavnici platforme koja okuplja žrtve.

Waltraud Klasnic u razgovoru za austrijsku televiziju ORF kasno navečer upozorila je žrtve da procijene što je realno traženje i ne daju se zavarati od svojih odvjetnika. Dodala je da bi prve ispate iz posebnog namjenskog Fonda trebale početi već u jesen, te pozvale sve one koje su svećenici zlostavljali a još se nisu javili za obeštećenje iz srama ili nekih drugih razloga to učine najkasnije do kraja ove godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije