Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTO SE DOGODILO?

Na sat vremena 120 aviona je moralo napustiti zračni prostor Srbije i Crne Gore

avioni (1)
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
23.07.2017.
u 11:25

Prekid je trajao točno 60 minuta a izazvaloga je preopterećenje rada mrežne opreme koja prosljeđuje radarske podatke u okviru glavnog sustava za obradu i prikaz podataka.

Prije 13 dana na nebu iznad Srbije i Crne Gore dogodio se pravi kaos. Kako piše Blic, 10. srpnja čak 120 zrakopolova preusmjereno je van zračnog prostora dviju zemalja jer je serviser privatne tvrtke koja je servisirala novu opremu, bez dozvole upao u sustav Kontrole leta.

Blic je dobio uvid u izvještaj koji je upućen na tri adrese - predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i direktoru Sigurnosno-obavještajne agencije Bratislavu Gašiću. U njemu je objašnjeno da je prekid trajao točno 60 minuta  ali i da ga je izazvalo preopterećenje rada mrežne opreme koja prosljeđuje radarske podatke u okviru glavnog sustava za obradu i prikaz podataka. A do preopterećenja je, kako je objašnjeno, došlo zbog ljudske greške servisera tvrtke koja je servisirala opremu.

- Predstavnik proizvođača tvrtke "Comfort Solutions" je tijekom pripreme unaprijeđenog glavnog sustava za obradu i prikaz podataka o letu za testiranje, umjesto povezivanja test opreme na okruženje za testiranje, fizički spojio test sistem na mrežnu opremu glavnog sustava, što nije dio predviđenog plana testiranja - stoji u izvještaju.

Nakon toga su sistem inženjeri preuzeli aktivnosti za dijagnostiku i vraćanje sustava u operativni status, a za to vrijeme su svi zrakoplovi morali izaći iz zračnog prostora dviju zemalja. Tek nakon što je sustav vraćen u rad, ukinute su restriktivne mjere protoka zračnog prometa.

Komentara 20

BO
BozeSacuvaj
17:11 23.07.2017.

Nije to nista naspram naseg potopa prostorija kontrole leta u V.Gorici prije 3 godine kada vrata nisu izdrzala bujicu kise..tada su srbi preuzeli sve avione na podrucju koje pokriva hrvatska kontrola letenja i to puno duze od sat vremena..

MO
mobitel20
11:59 23.07.2017.

Realno, moze se dogoditi...Samo je problem veci kada se dogodi u drzavi koja nije u istom sustavu sa susjedima kao sto je ovdje slucaj.

Avatar Apsalar
Apsalar
16:49 23.07.2017.

Tja, on je više uSmjeren, nego umjeren, a vidi se i kud. I da, to je veća priča od "mame Nede Ukraden", ali večernjak ne želi "izgledati zlurado" prema "regionu"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije