Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Zrakoplov Gripen, unatoč SAD-u

03.04.2006.
u 19:01

Nakon 15-ak godina razmišljanja o nabavi novog tipa borbenih zrakoplova te mnogih teorija od kojih su neke uključivale i ukidanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, konačno je odlučeno da će HV zadržati zrakoplovne snage i da će se zastarjeli MiG-ovi nakon 2010. godine zamijeniti suvremenijim zapadnim zrakoplovima.

Posljednjih mjeseci uspostavljeni su kontakti s predstavnicima švedske tvrtke Gripen, koja nudi JAS-39 gripen, a predstavnici MORH-a kontaktirali su s kolegama iz Mađarske i Češke kako bi proučili njihova iskustva s nabavom gripena. Ono što donekle iznenađuje u toj priči jest sve veća sklonost da MiG-ove zamijeni švedski zrakoplov s obzirom na to da se dosad gotovo sigurnim smatralo da će Hrvatska nabaviti američki F-16. Razloga za to je bilo više, a dva najvažnija su političko značenje američkog zrakoplova, odnosno učvršćivanje veza s SAD-om, i to što je švedski zrakoplov relativno nov proizvod, kojim se do lani koristila samo država u kojoj se proizvodi. No, u međuvremenu su gripene nabavile Mađarska i Češka.

U MORH-u nas neslužbeno uvjeravaju da će struka igrati veću ulogu od politike, uz naglašavanje da hrvatski stručnjaci i piloti preferiraju švedski proizvod te da će politički vrh gotovo sigurno prihvatiti njihov prijedlog. Ipak, ako je suditi po češkim iskustvima, gdje je SAD napravio velik pritisak, Amerikanci neće lako odustati i prava borba tek slijedi. Zanimljiva je i činjenica da je gripen dijelom i američki proizvod s obzirom na to da je njegov motor rađen u suradnji s američkom tvrtkom General Electrics, što Hrvatska svakako može koristiti da bi američke pritiske ublažila.

Nabavom gripena Hrvatska bi dobila novi zrakoplov, dok bi u slučaju izbora američkog to bili polovni, a iako bi osnovna cijena F-16 bila znatno niža, konačna razlika u cijeni ne bi bila toliko velika zbog obveze njihove modernizacije. Budući da bi se švedski zrakoplovi mogli koristiti 30-40 godina, a američki 15-ak, početna razlika u cijeni gotovo se gubi. Važan dio svake vojne nabave je i tzv. offset program, kojim se domaćoj industriji osigurava posao određene vrijednosti, a i u tom segmentu su Šveđani za nas povoljniji. U Mađarskoj su tako osigurali nova radna mjesta za više od četiri tisuće ljudi i doveli svjetski poznatu tvrtku Electrolux.

Najvećim problemom ostaje novac, a to treba promatrati u svjetlu najavljene nabave oklopnih vozila, transportnih zrakoplova i pušaka u sljedećih pet godina. Dobar dio proračunskog kolača tražit će se i za modernizaciju Ratne mornarice, koju najveći posao tek čeka, a troškovi se u dobroj mjeri mogu smanjiti ugovaranjem kvalitetnih offseta kojima će se otvoriti nova radna mjesta te državi osigurati proračunski prihodi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije