Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPET GORJELA DUBRAVA

Zračne snage Oružanih snaga RH stavile pod nadzor požar kod Skradina

Kanader se bori s požarom na nepristupačnom terenu pored Skradina
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
1/22
08.08.2019.
u 22:55

Dva Canadaira CL-415 bila su upućena u akciju gašenja požara na području Dubravica kod Skradina u Šibensko-kninskoj županiji

Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH bila su upućena u četvrtak, 8. kolovoza 2019. godine u akciju gašenja požara na području Dubravica kod Skradina u Šibensko-kninskoj županiji, a u gašenju im se bio priključio i Airtractor AT-802 koji se nalazio u protupožarnom izviđanju, izvijestili su iz MORH-a. Prema najnovijim informacijama, doznaje se u četvrtak navečer od županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića, požar je stavljen pod nadzor.

Još gori gusta borova šuma, a kuće i drugi objekti nisu ugroženi.

"Požar je stavljen pod nadzor. Prema prvim procjenama, opožareno je oko pet hektara borove šume. Zračne snage su se povukle oko 19,30 sati, na terenu je tridesetak vatrogasaca koji će dežurati tijekom cijele noći", rekao je Dukić.

Na terenu je trenutno 29 vatrogasaca šibenske Javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Šibenika, Dubravice, Bilice i Skradina.

Tijekom popodneva požar su gasila dva kanadera i dva airtractora.

Na terenu su tijekom dana bila 23 gasitelja s 9 vozila iz JVP Šibenik, DVD Šibenik, DVD Dubravice, DVD Bilice, DVD Skradin s 7 vozila, javlja Šibenik.in. Ovo je drugi požar u danu nakon što je planulo u Donjem Polju. 

Podsjetimo, krajem srpnja već je gorilo u Dubravi kada je 53-godišnjakinja podmetnula požar. To je ujedno bio najveći požar ovog ljeta u kojem je planulo oko 900 hektara i vatra je ozbiljno zaprijetila kućama.

Od 17. lipnja, kada je službeno počela ovogodišnja protupožarna sezona, do jučer zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 22 požara: 13 u Šibensko-kninskoj, tri u Zadarskoj, dva u Splitsko-dalmatinskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Kopnene snage Hrvatske vojske bile su angažirane dva dana na požarištu Južna Dubrava kod Šibenika s ukupno 102 pripadnika.

Kanader se bori s požarom na nepristupačnom terenu pored Skradina
1/16

Uz gašenje požara provedena su i 23 protupožarnih izviđanja sa avionima Airtractor AT-802, a sveukupno su zračne PP snage ostvarile oko 155 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 4260 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV1 prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava "Orbiter 3B" bio je angažiran 24 puta.

 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Ispratitelj95
Ispratitelj95
00:26 09.08.2019.

Nakon Parastosa krenuli prema istoku...

Avatar opara1
opara1
08:02 09.08.2019.

Spašen je Skradinski Buk ,, dobro je hvala dragome Bogu .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije