Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Silvije Tomašević

Zovemo li ikad nasilje kršćansko-katoličkim?

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
07.08.2016.
u 15:50

– Terorizam raste kad nema druge opcije, kad je novac, a ne čovjek u središtu svjetske ekonomije – kazao je Franjo. Kada bismo to shvatili ozbiljno, u svijetu bez vizije budućnosti, u kojem se zna govoriti samo o prošlosti (ono što čujemo i na hrvatskoj političkoj sceni), možda bismo našli i drugu opciju.

U bolnici u Pisi u srijedu ujutro umrla je Vania Vannucchi (46) nakon što je dan ranije bila mučki, kukavički, s mnogo mržnje, napadnuta, polivena benzinom i zapaljena te je zadobila teške opekline na 90% tijela. Bilo je to još jedno gnusno kršćansko-katoličko ubojstvo za koje je osumnjičen i uhićen katolik Pasquale Russo (46).

Taj strašan događaj i tako bi se mogao opisati, čak bi se moglo dodati i da Pasquale Russo, kao fundamentalistički vjernik, nije mogao podnijeti to što ga je Vania Vannucchi ostavila. Da, ubio ju je upravo zbog toga. Ali koliko je na njegov bijes utjecala religija? Apsolutno ništa!

Bilo je to samo jedno u nizu ubojstava iz ljubomore, a ima ih i zbog pohlepe, jednostavne svađe i nesnošljivosti, ali zato ih i ne opisujemo kao katolička ubojstva. Zašto se onda govori o islamskom nasilju? Progovorio je o tome i papa Franjo u zrakoplovu na povratku iz Poljske sa susreta mladih. – Ne sviđa mi se govoriti o islamskom nasilju jer i kršteni katolici čine nasilje. Kad bih govorio o islamskom nasilju, trebao bih govoriti i o katoličkom nasilju. Nisu svi muslimani nasilni niti su svi katolici nasilni – odgovarao je Franjo na novinarsko pitanje o ubojstvu francuskog svećenika oca Jacquesa Hamela. Novinari su primijetili da papa, pa ni poslije takvih ubojstava, nikad ne spominje islam. – Ne bi bilo ispravno ubojstva zaručnica ili žena opisivati kao vjerska – rekao je Franjo i spomenuo riječi apostola Jakova da se može ubijati i jezikom.

A takvih “ubojstava“ ima prečesto među kršćanima. Dovoljno je čuti neke izjave u predizbornim kampanjama. Papa se pitao koliko je “mladih koje smo mi Europljani ostavili bez ideala, koji nemaju posla, koji se predaju drogi, alkoholu ili se uključuju u fundamentalističke skupine“. – Terorizam raste kad nema druge opcije, kad je novac, a ne čovjek u središtu svjetske ekonomije – kazao je Franjo. Kada bismo to shvatili ozbiljno, u svijetu bez vizije budućnosti, u kojem se zna govoriti samo o prošlosti (ono što čujemo i na hrvatskoj političkoj sceni), možda bismo našli i drugu opciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije