Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez kiše do vikenda

Zoran Vakula: Prognoza obećava, ali i upozorava!

poplava
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/5
19.05.2014.
u 14:03

Završilo je kišno razdoblje koje je donijelo katastrofalne poplave u Slavoniji, a do vikenda ne bi trebalo biti novih oborina, ali će biti iznadprosječne topline, prognozira Vakula

Glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula napisao je da prognoza vremena sljedećih dana "obećava, ali i upozorava".

Završilo je kišno razdoblje koje je donijelo katastrofalne poplave u Slavoniji, a do vikenda ne bi trebalo biti novih oborina, ali će biti iznadprosječne topline, prognozira Vakula.

Ponegdje je bilo oborina kao nikada otkad postoje mjerenja

"Količina oborina u većini Hrvatske, osim ponegdje na Jadranu i u unutrašnjosti Istre, veća je od uobičajene za dosadašnji dio svibnja, u mnogim mjestima i za cijeli svibanj, a ponegdje i kao nikada otkad postoje mjerenja, primjerice u Gradištu pokraj Županje i na Bilogori pokraj Pitomače", piše Vakula i dodaje da se posljedice "dugotrajnog djelovanja vrtloga vlažna i hladna zraka nad jugoistočnom Europom osobito vide u Bosni i Hercegovini, Srbiji i u istočnoj Hrvatskoj, gdje su obilne kiše prouzročile visoke vode mnogobrojnih rijeka".

U Slavonskom Šamcu i Županji za više od metar su prebačeni do sada rekordni vodostaji od kada postoje mjerenja 1900. godine. "I protoci vode na Savi bili su rekordni – do prošloga petka u području istočne Posavine bili su uglavnom do 4100 metara kubičnih u sekundi, a u subotu čak oko 5700", piše Vakula i dodaje da, na sreću, vodostaji padaju ili barem stagniraju.

Od vikenda se povećava vjerojatnost nestabilnijeg vremena

Prosječna svibanjska temperatura u prvih 18 dana diljem Hrvatske niža je od prosjeka. Sljedećih dana očekuje nas iznadprosječno toplo vrijeme. U mnogim mjestima od četvrtka bit će maksimalna temperatura oko 30 stupnjeva Celzijevih, a malo kiše moglo bi biti u pogođenoj istočnoj Slavoniji.

"Od vikenda se povećava vjerojatnost nestabilnijeg vremena, s povremenim mjestimičnim pljuskovima i grmljavinom. No, budući da prognoze nisu odviše pouzdane, valja se nadati stabilnijoj atmosferi", zaključuje Zoran Vakula u svojoj prognozi.

>>UŽIVO Situacija u Slavoniji i dalje ozbiljna. Stožer: Ako treba, evakuirat ćemo i prisilno!

>>Ovdje provjerite tko je sve evakuiran zbog poplava!

>>Evo kako možete pomoći žrtvama poplava. Najpotrebnija je voda!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije