Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Zoran Pusić, Dejan Jović, Ivan Kovačić, Milan Kujundžić, Damir Boras – koja reprezentacija!

Je li studij filozofije na Hrvatskim studijima ukinut iz osvete zbog prijave ministra Barišića za plagiranje?

Komentari 2

NB
Ne_Bumo_Se_Dali
16:03 25.02.2018.

Prikaz Damira Borasa na ovaj način sam po sebi je sraman, jer su svi razlozi protiv njega, osim onoga da je trošio javni novac, čisto politikantske konstrukcije. A prava osnova za ocjenu njegova rada trebala bi biti koliko je Zagrebačko sveučilište napredovalo za njegova prvog rektorskog mandata, odnosno, ako nije dovoljno ili čak uopće nje napredovalo, što je Damir Boras poduzimao da makne prepreke koje su ga kao rektora onemogućavale u njegovim pozitivnim nastojanjima. Jedna od izjava koja bi mogla objasniti Borasov položaj jest da država nje davala dovoljno novca za otvaranje dovoljno projekata čiji bi rezultati poboljšali položaj sveučilišta. No to izaziva protupitanje tko je za to kriv? Drugo je pitanje, je li Boras pravilno postupio kad je predložio izmjenu zakona po kome Ministarstvo nije imalo nikakve kontrolne funkcije nad radom Sveučilišta. Osobno smatram da onaj tko daje novac mora imati tu funkciju, ali istovremeno i istančan osjećaj kako da tu funkciju obavi poput srednjevjekovnih sveučilišta koja su dobivala novac za svoj rad od bogatih feudalaca, koji su znali da u tom pogledau imaju konkurenciju drugih feudalaca te da stoga moraju biti jako oprezni u direktnom nametanju svoje volje u radu sveučilišta koja financiraju.

VL
NB
Ne_Bumo_Se_Dali
16:19 25.02.2018.

Koliko je meni poznato u prošloj državi samo je Fakultet elektrotehnike i računalstva imao formalno sređen business kojim je većinu sredstava za svoje projekte dobivao na - doduše socijalističkom - tržištu, dok su svi ostali, a pogotovo fakullteti društvenih usmjerenja zarađivali sredstva iz proračuna pa i ona za ugovore o djelu, odnosno ljepše rečeno, za honorarni rad. U današnjim uvjetima Sveučilište ima formalno i stvarno mogućnosti da stvara startup-ove pa i druga trgovačka društva koja imaju interesa za ono što se zove znanost i obrazovanje. Što više toga, to će manje biti potreban honorarni rad, za razvoj projekata, a ukupan učinak će biti daleko veći. Pitanje je samo, mogu li se sveučilišni kadrovi, koji su tako reći izrasli na honorarima iz budžetiranih projekata, "preusmjeriti " na nov kolosjek.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.