Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije odao tajnu

Nakon 10 godina i šest suđenja, Pilipović oslobođen optužbe

Zoran Pilipović
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
04.12.2017.
u 08:15

Zagrebačkog odvjetnika teretilo se zbog izjave da ne želi braniti Roberta Matanića, jednog od osuđenika za ubojstvo Ive Pukanića

Šest prvostupanjskih, isto toliko drugostupanjskih te jedna Ustavna odluka i gotovo deset godina suđenja bilo je potrebno hrvatskom pravosuđu da donese konačan pravorijek o tome je li zagrebački odvjetnik Zoran Pilipović odao službenu tajnu kada je nakon uhićenja skupine osumnjičenih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2008. novinarima izjavio kako ne želi braniti Robert Matanića jer se ne slaže s njegovom namjerom da surađuje s USKOK-om.

Mijenjali se suci

Na ovome slučaju izmijenila su se i tri raspravna suca zagrebačkog Općinskog kaznenog suda, a odvjetnik Pilipović uporno je svih godina ponavljao da svojom izjavom nije počinio kazneno djelo. Pilipovićev predmet prva je tri puta sudio tadašnji sudac, a danas odvjetnik Rafael Krešić, koji ga je u sva tri postupka nepravomoćno oslobađao optužbe smatrajući da je odvjetnik svojom izjavom sadržajno rekao puno manje od onoga što je tada javnosti o slučaju bilo poznato. Međutim, viši sud nije bio toga stajališta i te je presude redom ukidao. Kada je slučaj došao pred drugog suca, očito revoltirani Pilipović priznao je krivnju te od suca Zorislava Kaleba zatražio da ga pošalje u zatvor. Sudac Kaleb nije mu izrekao zatvorsku, već uvjetnu kaznu. Na takvu presudu žalbu je podnio sam Pilipović tražeći od višeg suda da ga pošalje u zatvor. Budući da je njegovo priznanje, kako je objasnio, bilo odraz bijesa i nemoći, odvjetnik je ipak podnio i Ustavnu tužbu pokušavajući dokazati kako mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje.

Dok je čekao da Ustavni sud odluči o njegovoj tužbi, govori Pilipović, bio je spreman otići u zatvor. Time bi postao prvi odvjetnik koji je zbog izjave o načinu obrane nekog osumnjičenika završio iza rešetaka.

– Dobio sam rješenje da se 18. veljače upućujem na izdržavanje zatvorske kazne i samo četiri dana prije tog roka stigla je odluka Ustavnog suda o ukidanju pravomoćne presude – kaže Pilipović.

I peti je put stao pred raspravnog suca koji ga je oslobodio optužbe, no Županijski sud opet nije bio zadovoljan obrazloženjem oslobađajuće presude pa ukida tu odluku i ponovno predmet šalje prvostupanjskom sudu na odlučivanje. Treba napomenuti i da Županijski sud sam može ‘presjeći’ beskonačno sudovanje i preinačiti presudu. No to se u ovom slučaju nije dogodilo unatoč tome što se predmet godinama vukao po sudu.

– Peterostruko ukidanje oslobađajućih presuda Županijskog suda, i to svaki put iz različitog razloga, teško je komentirati, a pri tome ostati unutar općeprihvaćenih, a posebice samozadanih kriterija i postulata pristojne komunikacije.  Za komentar bi, držim, valjalo pitati njihova glasnogovornika. Naravno da je Županijski sud mogao “presjeći” postupak sa zakazivanjem sjednice, a i bez nje, donoseći preinačavajuću presudu – komentira ovaj zagrebački odvjetnik.

Pobjeda sustava

Ustavna tužba spasila ga je od odlaska u zatvor, a šesto suđenje ujedno je postalo i zadnje. Sudac Općinskog kaznenog suda Marko Benčić Pilipovića je lani oslobodio optužbe, a Županijski sud nedavno je iz šestog pokušaja presudu i prihvatio zaključivši kako u ovom slučaju kaznenog djela – nema. Viši sud navodi kako iz optužnice ne proizlazi da je odvjetnik odao službenu tajnu.

– Pobijediti sustav u izravnoj konfrontaciji, ako se pobjedom uopće može nazvati oslobađajuće presude u tri montirana i frizirana kaznena postupka (odvjetniku se sudilo u još dva druga predmeta vezana za slučaj Pukanić u kojima je odmah oslobođen, op. a.), a da pritom nikakav centar moći nemaš iza leđa, nije jednostavno. No nakon gotovo deset godina, toliko mrtvih i izbačenih iz stroja, metaforički rečeno, nakon toliko pretrpljene štete, ovakav epilog ne budi u meni nikakve posebne afirmativne emocije, posebice ne euforiju. Ovo u biti nije moja životna pobjeda, više odiše, barem kako ja to osjećam, kao poraz i težak udarac – zaključuje Pilipović priznajući kako mu je višegodišnji progon donio poslovni, financijski i obiteljski brodolom.     

Dok se Pilipović zbog izjave o Mataniću, kojeg je godinama prije zastupao u raznim postupcima, po sudu vukao gotovo desetljeće, znatno zahtjevniji predmet protiv šestorice optuženika za atentat na izdavača Nacionala Ivu Pukanića i Niku Franjića odavno je pravomoćno okončan, i to na sudovima u dvije države. Matanić je pravomoćno osuđen na 35 godina zatvora, a neposredni izvršitelj, koji je aktivirao eksploziv na parkiralištu Nacionala 23. listopada 2008., Željko Milovanović dobio je 40 godina zatvora. Bojan Gudurić, koji je trebao pucati na Pukanića snajperom ako eksploziv zakaže, dobio je 33 godine zatvora. Slobodan Đurović pravomoćno je osuđen na 23 godine, a Luka Matanić i Amir Mafalani dobili su svaki po 16 godina zatvora. Sud u Beogradu je pak pravomoćno odlučio da Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam nije organizator Pukanićeva ubojstva.     

Komentara 11

DU
Deleted user
08:33 04.12.2017.

odličan odvjetnik uništen od sustava-države

DU
Deleted user
08:39 04.12.2017.

Hrvatsko "pravosudje" ha,ha,ha,...lakrdija,umrezena mafija!

WO
woodoobook
10:35 04.12.2017.

nevjerojatna priča ... hoće li ovo pročitati ministar Bošnjaković koji na svaki spomen reforme sudbene vlasti izgubi dah i smanji se na veličinu miša

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije