Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORAZUM

Milanović: TTIP za nas neutralan, ali što je dobro za EU dobro je i za Hrvatsku

Zoran Milanović
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
20.03.2015.
u 15:40

Milanović: Imam povjerenja u američko pravosuđe koliko bi oni trebali imati u naše

Veliki trgovinski sporazum koji se pregovara između SAD-a i Europske unije najvjerojatnije će imati neutralan učinak na hrvatsko gospodarstvo, rekao je premijer Zoran Milanović nakon što je s kolegama državnicima na Europskom vijeću podržao zaključke prema kojima se pregovori žele završiti do kraja ove godine. 

- Prema našim prvim procjenama, za Hrvatsku je to neutralno… No, ako je dobro za EU, onda je dobro za Hrvatsku - rekao je Milanović. 

Transatlantsko i trgovinsko investicijsko partnerstvo (TTIP) je sporazum koji bi između EU i SAD-a stvorio najveću zonu slobodne trgovine na svijetu, u kojoj ne bi samo bile ukinute carine nego i usklađeni zakonski propisi koji sada zbog neusklađenosti predstavljaju prepreku boljoj trgovini i suradnji. Dosad je održano osam pregovaračkih rundi, uime 28 država EU pregovara Europska komisija, a Europsko vijeće jučer je u zaključcima podržalo ambiciju da sporazum bude ispregovaran do kraja ove godine. To je ambiciozan cilj jer trenutno postoji niz kontroverzi u pregovorima, od kojih se jedna zove ISDS ili mehanizam rješavanja sporova između investitora i država. Ugradi li se u TTIP, taj bi mehanizam dao multinacionalnim kompanijama veću mogućnost da tuže države stranim arbitražnim sudovima u slučajevima kad kompanije smatraju da im države otežavaju posao. 

Europski socijalisti, kojima pripada i Milanovićev SDP, smatraju da ISDS ne treba biti ugrađen u TTIP, no američki dužnosnici tvrde da je teško zamisliti TTIP bez tog mehanizma kakav već postoji u oko 1400 trgovinskih sporazuma u svijetu.

- Moj stav je da u državama u kojima je učvršćena vladavina prava takvo nešto nije potrebno. Dakle, ja imam povjerenja u američko pravosuđe koliko bi oni trebali imati u naše. Ali o tome nećemo na kraju mi sami odlučivati - rekao je premijer Milanović.

>> Milanović: Ne mogu se baviti takvim trivijalnim stvarima

>> Milanović optužio Grabar-Kitarović za cinkarenje kod Merkel i manipuliranje oko Tita

Komentara 14

TE
TechnoCroat
16:07 20.03.2015.

"imam povjerenja u američko pravosuđe koliko bi oni trebali imati u naše". Hahahaha ovo je izjava godine!!!

Avatar KAPELSKI
KAPELSKI
16:01 20.03.2015.

Ljudiiiiiiiiiiii. Uvažavajte milanovića i nemoj te mu postavljati teška mitanja

DU
Deleted user
17:16 20.03.2015.

Najcrnji scenario postaje stvarnost. Uskoro postaje i EU rob amerikanaca. Sa tom idejom biti veliki igrač na svjetskoj pozornosti možemo si guzu obrisati. Uostalom,maske su pale armagedonom u Ukrajini kad je EU pod pritiskom amera stavila glavu na panj a Washington trlja ruke. I u budućnosti je politička uloga EU na razini kmeta. Financijski je Europa na koljenima,a ekonomski slom tek slijedi. Uživajmo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije