Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE U PRAVU?

Milanović krivo shvatio, Mlakar pogrešno tumačio

10.07.2013., Rijeka - Profesorica Sanja Baric, rektorat sveucilista u Rijeci. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
26.06.2015.
u 21:15

Za manjine dvotrećinska većina, a za lokalnu samoupravu apsolutna

Na pitanje premijera na sjednici Vlade je li za zakone o manjinama (očito misleći na oba zakona čije su izmjene predložene pod istom točkom) potrebna dvotrećinska većina, ministar Arsen Bauk je odgovorio kako to po dosadašnjoj praksi vrijedi za Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina, ne spominjući drugi zakon. Na to je premijer dodao kako je to poruka javnosti i opoziciji jer "ovo ne možemo promijeniti sami, trebamo politički konsenzus". Davorin Mlakar (HDZ) pak u izjavi za Hinu replicirao je da Milanović, kao i obično, nije upućen u zakone jer je za izmjenu spomenutog zakona dovoljna apsolutna većina, dok je dvotrećinska potrebna samo za ustavne zakone o pravima nacionalnih manjina te o Ustavnom sudu. Tko je u pravu, odnosno koja je većina potrebna za koji zakon, pitali smo predstojnicu riječke Katedre za ustavno pravo prof. dr. sc. Sanju Barić (na slici).

– Naš Ustav, prema članku 83., razlikuje dvije vrste organskih zakona. Organske zakone "kojima se uređuju prava nacionalnih manjina Hrvatski sabor donosi dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika", a druga su vrsta organski zakoni kojima se, među ostalim, regulira "ustroj i djelokrug lokalne i područne (regionalne) samouprave", a koji se donose većinom glasova svih zastupnika. Vlada mijenja dva zakona pa je za Zakon o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina potrebna dvotrećinska većina, a za izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi apsolutna većina – odgovorila je prof. Barić.

Izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, za koje je potrebna apsolutna većina koju vladajući imaju i bez oporbe, među ostalim predviđaju raspuštanje predstavničkog tijela ako ne uredi prava nacionalnih manjina ili ih uredi suprotno posebnim propisima kojima su uređena prava nacionalnih manjina. Jedan od tih je i onaj koji se tiče jezika i pisma manjina, za koji je Bauk ispravno rekao da ga donosi dvotrećinska većina.

>> Usvojene izmjene zakona zbog ćirilice: 'Ovo ne možemo sami promijeniti'

Komentara 14

AN
ANM
22:13 26.06.2015.

Pa nije li taj milanović pravnik??? Shvaća samo ono što mu uz pomoć brata sjedne u đep!

NE
negrito
22:12 26.06.2015.

Kad to ima u saboru vise od 1/8zastupnika?

BA
barbaizamerike
21:58 26.06.2015.

ANKETA::::KO misli da jeMilanovic u politickome pubertetu neka mi udari plus Hvala moli da glasaju samo clanivi SDP stranke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije