Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milanović i Orban

Od 'prijateljstva važnijeg od posla' do oštre svađe

Milanović Orban
Foto: Screenshot/Europska komisija
1/4
17.10.2015.
u 23:59


Dosad su, neki procjenjuju, u četiri oka razgovarali 50-ak puta

Službeni odnosi Mađarske i Hrvatske na razini vlada na vrlo su niskim granama, ali hrvatski premijer Zoran Milanović i njegov mađarski kolega Viktor Orbán, unatoč tomu, nisu prestali razgovarati. Upadljiv je izostanak bilateralnih susreta, no na svakom Vijeću EU premijeri se povuku na razgovor u četiri oka. Tu su praksu domaći i strani diplomati primijetili još prije više od dvije godine i premijeri od nje ne odustaju ni sada, u jeku krize.

Dosad su, neki procjenjuju, tako razgovarali 50-ak puta. U to se vrijeme javna retorika dvojice premijera drastično promijenila. Još prije dvije godine, iako je i tada odnos bio opterećen odnosom Ine i MOL-a, Orbán je poručio da je “prijateljstvo važnije od poslovnog ugovora”, a Milanović je kazao kako je “Mađarska za Hrvatsku napravila najviše od svih država u 20 godina”.

Erodiranje odnosa

Suradnici kažu da nije postojao jedan trenutak kad su se odnosi počeli kvariti, ali da su počeli erodirati nakon izdavanja uhidbenog naloga za šefa MOL-a Zsolta Hernadija i odbijanja Mađara da ga izruče, iako je Milanović pokušao ostati suzdržan, upozoravajući i svoje ministre da to “nije rat”. Još prije je u Bruxellesu primijećen blizak odnos Milanovića i Orbána, a mnogi su ostali začuđeni kad je hrvatski premijer rekao da mu je Orbán uzor.

No već i tada je Orbán bio problematičan iz rakursa Bruxellesa zbog diskriminacijske odredbe Ustava i optužbi o politizaciji pravosuđa i kontroli medija. Jedan od razloga bliskosti, pretpostavljalo se, bio je i taj što su se obje države našle pod udarom povjerenice za pravosuđe Viviane Reading, zbog (ne)primjene Europskog uhidbenog naloga. No, zbog Hernadija i zastoja pregovora između Vlade i MOL-a o Ini odnosi počinju stagnirati.

U jednadžbi i predsjednica

Promjena Milanovićeva stava postala je vidljiva početkom ove godine, nakon najava o zatvaranju rafinerije u Sisku. A nakon što je objavljeno da se mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó u Zagrebu sastao s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, sukob dobiva unutarpolitičku dimenziju. S imigrantskom krizom, koja se poklopila s predizbornim vremenom, sukob postaje otvoren, pogotovo nakon što je “u jednadžbu” ušla predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, dok nakon mađarske izjave da će bolje surađivati s HDZ-ovom vladom stižu optužbe da se Mađarska miješa u izbore u Hrvatskoj.

Milanović je kritizirao i Mađarsku i predsjednicu, izjavivši da je njegovo društvo “Europska komisija, Juncker, Merkel, Faymann, Cerar – moderna, napredna Europa”, dok Hernadi, spor Ine i MOL-a i optužbe o kriminalu postaju snažni argument – premijer predsjednici poručuje da je s Orbánom trebala razgovarati o tim temama, a ne o vlaku – i time svaka kritika Mađarske postaje i kritikom HDZ-a. Unatoč svemu, napominju naši sugovornici, premijeri i dalje razgovaraju. A i Orbán i dalje ljetuje u Hrvatskoj.  

>>Milanović: Mađarska može raditi što hoće, ali Mađarska tu nije bitna, Hrvatska ima rješenje

>>Orban Milanoviću: Mađarska i Češka neće slati svoje vojnike na hrvatsku granicu

>>Vlada o mađarskom zatvaranju granice: Hrvatska ima plan C

Komentara 6

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
00:09 18.10.2015.

Ohoho, vrlo zanimljiv članak. Da to nije početak plana D, ulizivanja Orbanu sada kada je propao plan C i kad se Hrvatska na dnevnoj bazi povećava za 7000 migranata koje Slovenija ne pušta? Hahaha, pa još danas je Milanović lagao da je najjbolji prijatelj s Merkel, Faymannom i Cerarom, a Merkel i Faymann ga ignoriraju kao zadnjeg balavca u svezi naloga za Hernadija, dok mu je Cerar blokirao željeznički promet, šalje vojsku na granicu i prima minimalno migranata. E, ali sada Orban ima žicu i glavni je, drži Milanovića direktno za onu stvar, sad će postati najbolji prijatelji njih dvojica. Nego, gđo Veljković, zašto lažete i prešućujete stvarni početak trvenja na relaciji Milanović-Orban, a to je vrijeđanje mađarskog pravosuđa i države od strane Milanovića u slučaju Čačićevog gaženja?

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
00:13 18.10.2015.

A ovo da Milanović u "četiri oka" razgovara s bilo kim je smiješna. S Milanovićem nitko u svijetu ni EU ne želi imati posla, svi ga izbjegavaju i obilaze u širokom luku, nitko ga ne želi primiti, s njim imaju posla samo ako moraju, tamo gdje ga ne mogu zaobići, na sastancima Europskog vijeća i slično. U četiri godine Milanović je imao bijedno mali broj bilateralnih susreta, a i ti su bili fijasko. Predsjednica se u tri dana u New Yorku susrela bilateralno s dvadesetak državnika, što je bar pet puta više nego što se Milanović susreo u 4 godine.

Avatar pora
pora
04:54 18.10.2015.

milanovix se ponasa kao da je premijer jugoslavije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije