Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORASLA POTROŠNJA KOKAINA

'Pogledajte likove koje voze Maseratije po Zagrebu, BMW-e, Audije... Nema šanse da dokažu od kuda im novac'

Ilustracija
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
1/4
02.11.2022.
u 12:15

Kokain u Hrvatsku dolazi uglavnom iz Južne Amerike. Dio ostaje ovdje, dio ide dalje na europsko tržište.

Mula iz Brazila, uhićena na prostoru Zračne luke "Franjo Tuđman“ u Zagrebu, progutala je 117 kapsula ispunjenih sa 1170 grama kokaina. Prošle je godine, također, uhićena jedna mula s 76 kapsula te druga s nešto više od kilograma kokaina. U Pločama je nađeno 220 kilograma heroina, 600 kilograma kokaina, a ronioci su izronili još 62 kilograma kokaina. U kutijama banana u Vinkovcima pronađeno je 30 kilograma kokaina, kao i 18 kilograma u Pločama te 70 kilograma u Opuzenu.

- Prošle godine smo imali situaciju, da tako kažem, gdje je zbog nekih mjera za ulazak u EU, zbog COVID-a, u Hrvatsku bilo malo lakše ući - rekao je za RTL predstojnik Carinskog ureda Zračne luke Zagreb, Tihomir Žegrec.

Kokain u Hrvatsku dolazi uglavnom iz Južne Amerike. Dio ostaje ovdje, dio ide dalje na europsko tržište.

VIDEO Uhitili Brazilca na Plesu koji je progutao i pokušao prokrijumčariti 117 kapsula s 1,1 kg kokaina

- Nema lokala, noćnog kluba, gdje nema kokaina koji je izrazito dostupan. Nema ni jednog wc-a u tim klubovima gdje nema tragova kokaina, gdje se šmrče i ne skriva se da se šmrče. Dileri u ulicama gazduju i treba nekoliko minuta za nabaviti kokain - tvrdi psihijatar Slavko Sakoman.

- Pogledajte likove koje voze Maseratije po Zagrebu, BMW-e, Audije, rast kupovine skupocjenih automobila u Hrvatskoj od ljudi za koje nema šanse da dokažu od kuda im novac je povezan sa zaradom od trgovine drogama - dodaje. 

Psihijatar Sakoman za N1 navodi kako je od 2015. godine potrošnja kokaina, vezana uz veliku dostupnost, porasla za 500 posto, amfetamina za 1000 posto, kanabisa za 500, ekstazija 400 posto. 

- Ljude treba učiti, educirati i naučiti ih koje su posljedice odluke da uzima drogu. Kad netko uđe u taj žrvanj, kad postane ovisan, kako ga skinuti s toga? Čitava stvar se vrti oko programa koji štiti ljudsko zdravlje i omogućava normalno socijalno funkcioniranje - ističe. 

Komentara 17

CM
Crni_moj
12:53 02.11.2022.

Zakon o podrijetlu imovine bi sve riješio ali bi onda padale i neke druge glave. To bi trebao netko pokrenuti da se održi referendum o uvođenju ovog zakona da nam Hrvatska napokon postane slobodna.

DU
Deleted user
12:51 02.11.2022.

Veliki porast upotrebe sve dostupnijih droga pokazuje svu promašenost teorije o legalizaciji droga. Najbolje su to riješili Singapur i Malezija te još neke zemlje, tamo se krijumčare automatski osuđuje na pogubljenje. No mi imamo tzv demokraciju tj. vladavinu najbeskrupuloznijih koji se ne boje 'demokratskih' zakona.

UJ
ujna
12:51 02.11.2022.

Pa kao i cigani, X5,X6, A6,530d.....a nitko ni dana staža!! A porezna, pa na gablecu!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije