Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treći put

Britanski zastupnici opet odbacili sporazum o Brexitu

Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
29.03.2019.
u 15:49

Danas se trebao desiti Brexit: no umjesto toga parlament je odgodio dan izlaska iz EU, a premijerka May danas je po treći put stavila na glasanje već dvaput odbačeni sporazum

Britanski zastupnici i treći su put odbacili sporazum Therese May o Brexitu, ovaj put s 344 u odnosu na 286 glasova, iako je premijerka ponudila ostavku ako sporazum prođe.

Danas je trebao biti dan u kojem će se i službeno dogoditi Brexit, no umjesto toga britanski je parlament preksinoć očekivano odgodio dan izlaska iz Europske unije, a premijerka Theresa May planira danas je ponovno, po treći put stavila na glasanje ispregovarani, ali već dvaput odbačeni, sporazum o povlačenju iz EU.

"Ovo je posljednja šansa da se zajamči Brexit", rekla je premijerka zastupnicima uoči glasanja.

Izrazila je "duboko osobno žaljenje" zbog činjenice da Britanija danas ne izlazi iz EU-a, kao što je inicijalno bilo dogovoreno.

DUP sve koči

Ovaj put May je bila spremna riskirati i svoju poziciju premijerke, samo da sporazum koji nudi parlamentu prođe, što je ponuda zbog koje je jedan od njezinih protivnika i najvatrenijih zagovornika Brexita, Boris Johnson, odmah signalizirao da mijenja stav i podržava sporazum. No, ključni zastupnici za prolazak sporazuma, oni iz sjevernoirske stranke DUP, i dalje su inzistirali na tome da neće glasati za sporazum o povlačenju iz EU jer tzv. “backstop”, zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske, može regulatorno odsjeći Sjevernu Irsku od Velike Britanije.

Da bi doskočila tom protivljenju DUP-ovaca, ali i da bi nadmudrila čvrst stav predsjednika parlamenta Johna Bercowa da ne može biti trećeg glasanja o nečemu što je sadržajno isto onome što je u ranijem glasanju već odbačeno, premijerka May je na današnje glasanje stavila samo sporazum o povlačenju iz EU, bez političke deklaracije o budućim odnosima, koja prati taj sporazum.

Da je britanski parlament usvojio sporazum o povlačenju, Britanci su mogli izbjeći scenarij kaotičnog izlaska bez ikakvog sporazuma 12. travnja i umjesto toga izašli bi iz EU u uređenim okolnostima 22. svibnja. Kako ga nisu usvojili, do 12. travnja Britanci moraju izaći iz EU bez sporazuma ili javiti ostatku EU da rade veliki zaokret, ostaju u EU još neko dulje vrijeme i raspisuju nove izbore za Europski parlament. No, za takve zaokrete još nema političke volje.

Falilo samo šest glasova

Britanski zastupnici preksinoć su se izjašnjavali o osam različitih opcija raspetljavanja trenutno blokiranog Brexita, ali nijedna opcija nije uspjela dobiti većinu glasova. Najbliže dosezanju većine glasova bile su dvije opcije: ostanak u carinskoj uniji s ostatkom EU (samo šest glasova razlike, odnosno 264 za i 272 protiv), te novi referendum (268 za, 295 protiv). Obje opcije su blaži oblik Brexita od onoga koji zagovara premijerka May, i obje u indikativnom izjašnjavanju u parlamentu imaju veći broj pobornika nego Mayičin sporazum o povlačenju (protiv kojeg je prvi put bilo 432, a drugi put 391 zastupnik). No, baš ništa nema većinu u parlamentu. Opcija poništenja čitave procedure izlaska iz EU i ostanka u punopravnom članstvu kao da se ništa nije dogodilo dobila je u indikativnom glasanju 184 glasa za i 293 protiv.

– Još jednom, ni jučerašnja glasanja u donjem domu britanskog parlamenta nisu donijela jasnoću. Skoro tri godine nakon referenduma treba, međutim, konačno biti za nešto, a ne samo protiv nečega – komentirao je austrijski kancelar Sebastian Kurz. Proeuropski londonski dnevni list Guardian izašao je jučer s naslovnicom koja sve govori: “Parlament konačno imao priliku nešto reći: Ne. Ne. Ne. Ne. Ne. Ne. Ne. Ne”.Lider oporbe, predsjednik Laburističke stranke Jeremy Corbyn, ovako je komentirao vijest da je May na prekjučerašnjem sastanku s najtvrđim protivnicima sporazuma iz redova njezine Konzervativne stranke ponudila da će otići s mjesta premijerke ako se sporazum danas izglasa:

– To pokazuje da su se njezini kaotični pregovori o Brexitu vodili oko pitanja upravljanja strankom, a ne oko principa ili javnog interesa.

VIDEO Masovni prosvjed zbog  Brexita

Komentara 29

AA
aabbcc
17:20 29.03.2019.

U brak se stupa sporazumno a razvod obicno i ovako i onako, kako kome....

ZL
zlatnirat
16:19 29.03.2019.

Sad je vrijeme da se ponovo razmislja o pravoj EU bez istocnih i jugoistocnih parazita.

RA
raikonen
16:00 29.03.2019.

koliko se u vb puta glasa za jedno te isto? 5646 puta ili se ponudi i nešto novo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije