Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMENA MJESECI

Znate li kako je mjesec rujan dobio ime? Ne, nije po 'rujnom' vinu

Pixabay
02.09.2021.
u 08:55

Iako je uvriježeno mišljenje kako je rujan ime dobio po 'rujnom vinu', to zapravo nema nikakve veze s vinom, a ni drugim plodovima jeseni

Još jučer smo zakoračili u rujan, mjesec u kojemu se mijenja godišnje doba, no znate li zašto se taj mjesec zove baš tako?

Iako je uvriježeno mišljenje kako je rujan ime dobio po 'rujnom vinu', to zapravo nema nikakve veze s vinom, a ni s drugim plodovima jeseni. Ime je dobio po glagolu 'rjati' koji označava glasanje jelena i ostalih životinja koje u rujnu započinju parenje. Na isti je način u češkom jeziku ime dobio mjesec 'říjen' no taj naziv kod njih označava mjesec listopad.

Listopad ima pak najjasniji naziv jer je ime dobio po opadanju lišća s drveća, dok je studeni dobio ime po niskim temperaturama.

Prema nekim teorijama mjesec prosinac ime je dobio po glagolu prositi jer se u predblagdansko vrijeme više traži milostinja, odnosno prosi. No postoje i druga mišljenja koja riječ dovode u vezu sa zimskim solsticijem ili suncostajem kad sunce naglo sine tj prosine, pa otuda prosinac.

Siječanj je dobio ime po sječi drva, veljača jer dani postaju sve ''velji'', odnosno veći, tj. dulji. Mjesec ožujak karakterizira izrazita promjenjivost vremenskih prilika, pa ime ovog mjeseca možda dolazi od imenice ‘laž’: o(la)žujak ili ožujak zapravo stalno laže. Travanj je dobio ime po travi jer je najzeleniji u godini, svibanj po proljetnoj biljci svib, a lipanj po lipi koja tada cvate.

Srpanj je dobio ime po radovima u polju koji se tada obavljaju jer se žetva pšenice obavljala srpom, a kolovoz je također zbog toga dobio ime, ali je nastao iz imenice kola i glagola voziti.

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Asterix
Asterix
09:29 02.09.2021.

Ožujak je dobio ime po Žuji.

KO
komit
09:23 02.09.2021.

Možda je glupo koristiti riječi poput zrakomlat, ali protiv hrv. imena mjeseci nemam ništa protiv. Puno su ljepša nego januar, februar ...

LO
Loro
10:13 02.09.2021.

Dobio je ime po riječi september što na englesko znači rujan🤣😂🤣🤭

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije