Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sirija

Znate li imena poginulih, tata mi se još nije javio?

sirija (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/5
21.04.2012.
u 08:01

Dječak Suhaib vuče me za rukav i pita za oca. Kaže da je pobunjenik i da bi se poslije svake borbe javio, ali danas ga nema...

Dara’a, 90 kilometara južno od glavnog sirijskog grada Damaska te samo tri kilometra od jordanske granice, grad u kojem je započela sirijska pobuna protiv režima, nakon što su snage sigurnosti mučile djecu osnovne škole na kojoj su osvanule parole protiv predsjednika Bashara al-Assada, i danas je, nakon Homsa, najveće žarište u Siriji. Zbog žestokih borbi i snajperske vatre jedva smo uspjeli ući u grad i doći do zgrade županije gdje nas je dočekao zapovjednik snaga sigurnosti, brigadir Muhamed Edib Asaad. Upravo kad nas je uvjeravao kako smo na sigurnom te da nam se ništa neće dogoditi, jedan je metak kroz prozor uletio u sobu gdje smo razgovarali.

Bježimo dva kata niže

Brigadir je odmah reagirao i spustio nas dva kata niže. Nakon tri sata borbe, pobunjenici su se povukli na periferiju grada i borba je prekinuta iako oružje nije potpuno utihnulo. Još uvijek se tu i tamo čula snajperska paljba na koju se više nitko nije obazirao jer je ona za stanovnike Dara’a postala svakodnevnica. Naposljetku, kada smo napon uspjeli izaći na ulice grada Dara’a, rijetki su prolaznici željeli razgovarati strahujući od osvete. Naime, protivnici režima strahuju da će ih, ako išta kažu, uhititi strane službe, a lojalni režimu strahuju od osvete pobunjenika. Nakon što su saznali da smo stranci iz Hrvatske, neki su otvorili srce pa se pojadali.

Četrdesettrogodišnji Kotaib je lojalan režimu, kazao nam je:

– Sve te rezolucije UN-a gubljenje su vremena i uvjeren sam da nas čekaju još gora vremena jer se cijeli svijet urotio protiv Bashar al-Assad te ga pod svaku cijenu žele maknuti, ali ja im poručujem da u tome neće uspjeti jer mi ćemo ga braniti do zadnje kapi krvi.

Kratak posjet

Desetogodišnji Suhaib izašao je na ulicu da dozna nešto o poginulima i ranjenima jer se i njegov otac bori na strani pobunjenika. Suhaib nam se približio te tiho i bojažljivo upitao:

– Znate li imena stradalih pobunjenika?

Na naš upit zašto ga to zanima, odgovorio je:

– Moj je tata među njima. Nakon svake bi se borbe javio, a sada se još nije javio. Jako sam zabrinut za njega, jako ga volim i ne bih volio da mu se bilo što dogodi.

Razgovor sa Suhaibom prekinuo je pripadnik snaga sigurnosti koji nas je došao obavijestiti da je, radi naše sigurnosti, vrijeme da napustimo grad Dara’a.

Ključne riječi

Komentara 10

OB
-obrisani-
10:34 21.04.2012.

pobunjenici, strani plaćenici, \"oslobodit\" će narod, kao u svim revolucijama do sada

OB
-obrisani-
11:20 21.04.2012.

Dioničko Društvo \" Prijatelji za poravnanje Sirije sa zemljom \" ,stoje vam na usluzi !

IR
irani
09:44 21.04.2012.

Hoce li Putin raketirati Siriju i Iran nije tema oovog clanka. . Pokusaj se malo koncentrirati, barem s vremena na vrijeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije