Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKASNINA OD 222 GOD

Znao se izboriti za neovisnost ali knjige nije znao vraćati

George Washington
19.04.2010.
u 21:35

Dvije knjige u javnoj knjižnici New Yorka krajem 18. stoljeća posudio je na čitanje predsjednik države George Washington – i nikad ih nije vratio

Kad bi htjeli naplatiti zakasninu, od nasljednika "oca nacije" bi u njujorškoj Gradskoj knjižnici, nasljednici New York Society Library osnovane 1754. (prev knjižnice na teritoriju današnjih SAD), mogli potraživati – računajući i inflaciju – par stotina tisuća dolara. Naime, prvi američki predsjednik posudio je dvije knjige, koje su trebale biti vraćene 2. studenog 1789., ali su ostale kod Washingtona. Jedna je bila rasprava o međunarodnom pravu, a druga transkript debata u britanskom Donjem domu parlamenta (House of Commons); u fundusu knjižnice je 13 od 14 tomova tog zapisnika, a 12. tom ostao je kod tadašnjeg predsjednika.

I drugi tvorci američke neovisnosti su, rpema zapisniku knjižnice, posuđivali knjige ali ih i uredno vraćali: John Jay, Alexander Hamilton (prvi ministar financija), Aaron Burr (Jeffersonov podpredsjednik, koji je u dvoboju ubio Alexandera Hamiltona)... No, pored Washingtona, i njegov podpredsjednik, drugi predsjednik SAD John Adams (otac osmog predsjednika Johna Q. Adamsa) također je zaboravio vratiti jednu knjigu.

- Zakasninu ne mislimo tražiti, ali bismo voljeli nekako dobiti te knjige natrag – rekao je glavni knjižničar Mark Bartlett.

Zabilješka o nevraćenoj knjizi "oca nacije", koji se nakon predsjednikovanja vratio na svoju farmu u Mount Vernonu i sa sobom vjerojatno ponio i posuđene knjige, bila je dugo izgubljena, ali je pronađena još tridesetih godina dvadesetog stoljeća i od tad se knjige vode kao nevraćene.

Kad je rat SAD s Engleskom okončan 1783., kralj George III upitao je što će nakon toga Washington raditi, i rekli su mu da se on po glasinama namjerava s vlasti povući natrag na svoje imanje. "Ako to zbilja učini, on će biti najveći čovjek na svijetu," rekao je kralj, a Washington je to zbilja i učinio i sa sela se vratio na političku scenu tek kad je 1778. izabran za prvog predsjednika SAD. Nakon dva mandata dokazao je svoju veličinu time što se ponovo povukao na selo odbivši treću kandidaturu, ali čak i takva legenda koja je bila u stanju odoljeti sirenskom zovu vlasti nije bila imuna na mane običnih ljudi, kao što je nevraćanje posuđenih knjiga.

Ključne riječi

Komentara 1

AG
Agramer198
00:30 20.04.2010.

bome se naživio taj Djuro Vošington, postao predsjednik davne 1873. ( prema članku),a još davnije 1789. trebao vratiti knjigu koju je posudio.. A umro je valjda 1901. skupa sa Viktorijom..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije