Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uništava ga

Znanstvenici otkrili: Imamo dodatno oružje koje možemo koristiti u borbi protiv koronavirusa

A medical technologist tests a respiratory panel at Northwell Health Labs, where the same test will be used on the COVID-19, the disease caused by the novel coronavirus, in Lake Success, New York
Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
25.06.2020.
u 12:47

Ideja je da se u javnim prostorima postave stropni izvori dalekog ultraljubičastog svjetla koji bi stalno uništavali mikrobe, a među njima i virus koji izaziva COVID-19

Uređaji na stropovima koji emitiraju sigurni oblik ultraljubičastog zračenja mogu biti vrlo uspješni u uništavanju koronavirusa u zraku, pokazalo je istraživanje sveučilišta Columbia.

"Vrlo malo zračenja dalekim ultraljubičastim svjetlom uništilo je više od 99,9 posto virusa izloženih njegovu djelovanju", rekao je voditelj istraživanja dr. David Brenner za Reuters.

Znanstvenici su čestice koronavirusa u sitnim kapljicama raspršili zrakom ispred izvora dalekog ultraljubičastog svjetla i potom ih prikupili kako bi ih testirali i vidjeli koliko ih je još aktivno. 

Prema rezultatima studije objavljenima u Scientific Reports, znanstvenici su koristili koronavirus koji izaziva običnu prehladu.

"U naknadnim studijama, koje traju, utvrdili smo da je koronavirus, koji izaziva COVID-19, uništen na isti način dalekim ultraljubičastim svjetlom", kaže Brenner.

Ideja je da se u javnim prostorima postave stropni izvori dalekog ultraljubičastog svjetla koji bi stalno uništavali mikrobe, a među njima i virus koji izaziva COVID-19 te tako ograničili širenje virusa", kaže Brenner dodajući da proizvođači izvora dalekog ultraljubičastog svjetla već pripremaju njihovu proizvodnju.

"Na daleko ultraljubičasto svjetlo ne gledamo kao na alternativu maskama i mjerama socijalnog distanciranja", ističe Brenner.

"Na to gledamo kao na dodatno oružje kojim se možemo koristiti u borbi protiv COVID-19".

VIDEO Na drive-in testiranje na koronavirus možete doći automobilom, taksijem, pa čak i pješke

Komentara 4

SI
sisavac
09:02 26.06.2020.

koje je to daleko ultraljubičasto svjetlo?! nešto dalje od svjetla od našeg sunca?! svašta. trebat ćemo i kreme, dok to svjetlo bude u 'zatvorenim' prostorima svijetlilo?! svašta. a da mi samo počnemo širiti groblja...?

ZA
zagi101
16:22 25.06.2020.

po tome onda bi svi trebali na sunčanje i bili bi zdravi. koja glupost od članka

Avatar patkovic
patkovic
14:12 25.06.2020.

ljudi pustite "naučnike" , ako osjetiš da te hvata dve glavice čitave belog luka dnevno samelji i pojedi razblaženo s nečim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije