Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studiozni pristup

Znanstveno utvrdio: Sanader je bio glavni u pranju novca i korupciji

\'brnas01_nnn_unu_100412\'
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/3
10.04.2012.
u 19:11

Načelnik opatijske policije Damir Brnas postao magistar proučavajući iz javnih dokumenata ulogu Sanadera u borbi protiv organiziranoga kriminala

– Bivši premijer Ivo Sander nije trebao biti glavna ličnost moga rada, tema je bila "Borba protiv organiziranog kriminala i pristupanje Hrvatske Europskoj uniji", no Sanaderu je pripala glavna rola u dijelu o korupciji i pranju novca jer su činjenice koje su se redale u mom istraživanju bile neupitne i vodile su upravo tome zaključku – objašnjava Damir Brnas, 45-godišnji načelnik Policijske postaje Opatija, koji je nedavno na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti obranio svoj magistarski rad.

Jednostavno isplivao

U njemu je bivši premijer – a Brnas, objašnjava, nije koristio podatke iz MUP-a, nego svima dostupne javne izvore informacija i dokumentacije – jednostavno isplivao kao ključna osoba koja je sprečavala borbu protiv korupcije unatoč tome što je Hrvatska, usklađujući svoje zakonodavstvo s pravnim stečevinama Europske unije, bila opredijeljena za nju.

– Sanader je stvorio organiziranu mrežu za sustavno izvlačenje novca iz javnih poduzeća, a ja sam želio naglasiti da visoki državni dužnosnici, pogotovo najviši, moraju biti imuni na korupciju i prvi u borbi protiv nje – kaže šef opatijske policije koji je u svojoj temi, priznaje, ujedinio teoriju i 20 godina prakse i iskustva u policijskom poslu.

Obrađujući temu, dodaje, potvrdilo se i da je integriranost Sanaderovih suradnika u različita područja javne djelatnosti rezultirala grananjem i širenjem kriminalne organizacije i na niže razine, što je danas vidljivo iz optužnica.

Krajnji rezultat borbe protiv korupcije, opredijeljenosti za sprečavanje organiziranog kriminala, koju od Hrvatske zahtijeva EU, pokazat će presude kad budu izrečene.

Odgovaralo vrhu vlasti

Javnost upravo to čeka, kao ohrabrenje za svoju aktivniju ulogu u razotkrivanju kriminalnih aktivnosti za koje znaju, a nemaju dovoljno povjerenja u nadležna tijela sustava pa ih ne prijavljuju.

– Po onoj "1 + 1 su 2", i znanstveno se utvrdilo da su se tek Sanaderovim nerazjašnjenim odlaskom s dužnosti 1. srpnja 2009. godine širom otvorila vrata borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije u gospodarstvu, a što je pola godine poslije potvrđeno i mišljenjem Komisije EU o stanju korupcije – objašnjava opatijski načelnik Brnas.

A nekoliko mjeseci prije Sanaderova odlaska, podsjeća ovaj magistar, mišljenje je bilo negativno jer europski promatrači nisu mogli ne vidjeti da nema političke volje vlasti da se uhvati ukoštac s korupcijom, da je sve samo na riječima, a djelovanja nema jer je takvo stanje vrhu vlasti odgovaralo. Slučaj Sanader, zaključuje Brnas, dokazao je da je ljudski faktor uvijek odgovoran za učinkovitost, odnosno neučinkovitost funkcioniranja nekoga sustava.

Komentara 90

CA
cavecanem
19:18 10.04.2012.

bila bi fora da je obranio taj rad, recimo 2009, a ne sada neš stručne hrabrosti 2012 magistrirati na sanaderu i korupciji

AB
al bundy
19:18 10.04.2012.

i sad znanstveno navedite imena iz te \"mreze\" koju je napravio Sanader. I da utvrdimo vrijednost rada, samo ona imena koja su jos uvijek u vlasti. Tipa, gdje je bio drzavni odvjetnik dok je Index.hr brojao dane koliko treba Ratku Maceku da objasni odakle Sanaderu onoliko vrijedni satovi? I? Nista? niti policija, niti odvjetnistvo nista nije vidjelo. Ode Sanader sa vlasti (a zasto je otisao?), pa kad svi odjednom sve znaju i nitko nije clan mreze, osim Sanadera. I na kraju, zakljucak je: nema u Hrvatskoj koropcije, jer smo uhvatili sanadera. A pogotovo sto su inače korumpirani samo oni koji su otisli s vlasti. Tada sve vidimo, a dok su na vlasti onda smo kao Steve Wonder i Ray Charles. Masemo glavom i pjevamo.

VE
velikazmija
22:52 11.04.2012.

koliko god puta ovaj naslov pročitam uvijek se čudim kako ovaj to može izjaviti a postupak je još u tijeku jeli i ovo crveni i prejudicira - kako kažu ..-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije