Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Znanstvenici: Zika virus opasniji nego što se misli

U odvojenoj studiji, objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine, navodi se da je "29 posto skeniranja pokazalo abnormalnosti kod beba u maternici, uključujući odstupanja u rastu, kod žena zaraženih zikom".
02. svibnja 2016. u 09:25 3 komentara 556 prikaza
Larvae of Aedes aegypti mosquito is seen in a research area to help prevent the spread of Zika virus and other mosquito-borne diseases, at the entomology department of the Minister of Public Health, in Guatemala City, Guatemala January 28, 2016. REUTERS/J
Foto: Reuters

Zika virus, koji prenose tigrasti komarci, mogao bi biti još opasniji nego što se misli, kažu znanstvenici u Brazilu, a objavio je BBC. Znanstvenici su rekli za BBC da bi zika virus mogao biti odgovoran za više neuroloških oštećenja koja pogađaju bebe otprilike petine zaraženih trudnica. 

Stope rasta zaraze zikom u nekim dijelovima Brazila su usporile zahvaljujući boljoj informiranosti o sprječavanju bolesti. Međutim, potraga za cjepivom je i dalje u ranoj fazi istraživanja, a zika se i dalje širi regijom.

Većina liječnika i znanstvenika sada se slaže da postoji veza između zika virusa i mikrocefalije, koju karakterizira neuobičajeno mali opseg glave i smanjen mozak. Dok se procjenjuje da će jedan posto žena zaraženih zikom tijekom trudnoće roditi dijete s mikrocefalijom, vodeći liječnici u Brazilu rekli su za BBC da će 20 posto trudnoća pogođenih zikom rezultirati nizom drugih oblika oštećenja mozga bebe u majčinoj utrobi.

U odvojenoj studiji, objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine, navodi se da je "29 posto skeniranja pokazalo abnormalnosti kod beba u maternici, uključujući odstupanja u rastu, kod žena zaraženih zikom".

>> U Kanadi potvrđen prvi slučaj prijenosa virusa Zika spolnim odnosom

ITALIJA
Jeziva snimka obišla svijet: Medvjed se šuljao iza dječaka, 12-godišnjak ga nadmudrio
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • lukivoda:

    za hrvatsku je najopasniji ŽIKA virus

  • mursaos:

    Ajte molim vas ......Zika maratonac iz Srbije imunitet mu je 100% tan. Od zika virusa