Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA TRAGU NEČEG NOVOG

Znanstvenici sa Instituta 'Ruđer Bošković' otkrili hrvatski soj?

Koronavirus
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/2
04.03.2021.
u 21:01

S istraživanjem nastavljaju idući tjedan jer im se pokvario jedan od uređaja za sekvenciranje pa čekaju popravak, ali pouzdano znaju da su na tragu nečeg novog, još neopisanog.

Znanstvenici s Instituta “Ruđer Bošković” otkrili su novu varijantu koronavirusa koja bi mogla biti hrvatski soj, no više informacija znat će idući tjedan.

Naime, dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj Laboratorija za naprednu genomiku Instituta “Ruđer Bošković” i njegov tim otkrili su dvije izmjene u ‘potpisu’ virusa, koje ne postoje u bazi podataka pohranjenih sekvenci iz cijeloga svijeta. Uzorak je jako intrigantan, pokazuje dvije nepoznate izmjene na šiljku proteinu, koje još nigdje u svijetu nisu opisane, piše sutrašnji Express, a prenosi 24 sata.

Oni su prvi u Hrvatskoj, još prošlog proljeća, prvi i sekvencirali korona virus, odnosno analizirali njegov genski “potpis”. Sad su, moguće, pred otkrićem neke nove varijante virusa, koju su otkrili na uzorku zaražene osobe iz Zagreba. O njoj niti simptomima ne znaju ništa drugo, bitno im je samo da je osoba, kako to pojednostavljeno kažu, “jako pozitivna”, odnosno da u sebi ima visoku koncentraciju virusa.

S istraživanjem nastavljaju idući tjedan jer im se pokvario jedan od uređaja za sekvenciranje pa čekaju popravak, ali pouzdano znaju da su na tragu nečeg novog, još neopisanog.

– Vidjet ćemo što će to biti i ima li još takvih slučajeva, kao ovaj jedan. Možda je riječ o mutacijama koje postoje samo u tom uzorku, odnosno samo u toj zaraženoj osobi i nisu se dalje širile, ali to još ne znamo sigurno – zaključuje dr. Vugrek.

VIDEO Večernjakova naslovnica iz 1972. kruži društvenim mrežama: Protiv velikih boginja cijepilo se 2,2 milijuna Hrvata.

Komentara 8

KP
konzervativni_preporod
21:19 04.03.2021.

Hrvatski soj virusa imamo već preko 20 godina zove se hdz-sdp, mutira svakih 4-8 godina ali osnovni genom šeks-lončar ostaje isti

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
22:07 04.03.2021.

Je li korona virus mutacijom poprimio hdz-sdp gen, ciju ekspresiju potice genski promotor naziva UDB-A?

Avatar Klopotec22
Klopotec22
21:43 04.03.2021.

Juuuhhhhuuu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije