Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje američkog Yalea

Znanost potvrdila: Čitaj knjige, živi dulje!

03.07.2015., Zagreb - U parku Zrinjevac odrzava se prvo zagrebacko More knjiga, gdje posjetitelji mogu procitati knjige i opustiti se kao da su na plazi. Jedinstvena kulturno-zabavna manifestacija koja popularizira citanje odrzava se na Lumenovoj pjescano
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
09.08.2016.
u 00:15

Tvrdi se kako osobe koje čitaju knjige samo pola sata dnevno imaju značajne šanse da žive dulje od onih koji ne čitaju

Ako čitate, vjerojatno ćete imati više vremena da u čitanju i uživate! U istraživanju znanstvenika američkog sveučilišta Yale utvrđeno je kako osobe koje čitaju knjige žive dvije godine dulje od onih koje ne čitaju uopće.

Tvrdi se kako osobe koje čitaju knjige samo pola sata dnevno imaju značajne šanse da žive dulje od onih koji ne čitaju. Istraživanje je obuhvatilo 3635 osoba starijih od 50 godina.

U tom se istraživanju gledao životni vijek čitača u odnosu na nečitače u sljedećih 12 godina nakon anketiranja. Ispalo je kako oni koji su čitali knjige tri i pol sata tjedno imaju 17 posto više šansi da požive dulje, dok oni koji su čitali i više od toga imaju čak 23 posto više šanse.

Ali, utvrđeno je kako je prosječan čitač visokoobrazovana žena koja dobro zarađuje. Spomenuti se postotak ne mijenja kada ga se korigira u odnosu na bogatstvo, nivo obrazovanja ili neku drugu kod ispitanika usporedivu varijablu. No, u istraživanju se ne utvrđuje zbog čega je konkretno smrtnost veća kod nečitača.

Zanimljivo, studija je slično utvrdila i za čitače novina i magazina, no ne u tako izraženim postocima. 

>> Uz kavu i čitanje dnevnih novina provedemo oko 45 minuta!

Ključne riječi

Komentara 3

KA
KaNiDora
12:05 09.08.2016.

je li od čitanja ima dobre noge ?

MO
matK.O.
09:41 09.08.2016.

moja baka je citala knjige pa je umrla sa 53. zgazio je autobus,pokoj joj dusi.

M3
Miške 3
16:00 09.08.2016.

Prekrasne noge. A da, naravno, zato u Kavkazu žive preko 100 godina jer stalno čitaju knjige. Non stop su u biblioteci. Ma, mažu svaki dan 2 dcl votke i jedu jogurt ili kefir, a f uka ju se do krajaa života. I mladi cijene starije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije