Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Todorić skupio milijun eura

'Znam da je jedan moj bratić dao novac, za druge ću sada doznati'

Ivica Todorić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/12
21.11.2018.
u 08:45

Istraga za aferu Agrokor trebala bi biti okončana do travnja 2019., a onda će se odlučiti o dizanju optužnice

Ivica Todorić nakon 13 dana koje je proveo u Remetincu, u kojem je bio otkad ga je Engleska izručila Hrvatskoj, jučer je oko 17 sati, nakon što je njegova obrana sudu dostavila dokaz da je prikupio i na poseban račun suda uplatio jamstvo od 7,5 milijuna kuna, pušten da se brani sa slobode. Nakon izlaska nije bio voljan davati izjave, kratko je odgovorio tek na pitanja novinara okupljenih ispred Kulmerovih dvora. Upitan tko je uplatio novac za jamčevinu, Todorić je rekao da ne zna tko je sve to učinio. – Znam da je jedan moj bratić dao, a za druge ću sad saznati – rekao je, a potom je kritizirao bivšu potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić. – Pogledajte samo tko je sjedio u prvim redovima na promociji njezine knjige. Sramota! Pa vidite gdje smo. Ne da smo na dnu, nego još i rapidno idemo dolje. Ja sam tu da dignem Hrvatsku gore, laku noć – zaključio je Todorić.

Ročište na sudu

Bivši vlasnik Agrokora pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda zorana Luburića doveden iz Remetinca jučer oko 15 sati kako bi dao obećanje da neće bježati. Osim toga, čuo je da mu je kao mjera opreza zabranjeno napuštanje Zagreba, a sudu je morao predati i putovnicu koja je do jučer bila deponirana na zatvorskom pologu. Potom je vraćen u Remetinec kako bi se razdužio, nakon čega je pušten da se u nastavku istrage brani sa slobode.

Najveći je misterij kako je Todorić u samo pet dana skupio gotovo milijun eura za jamstvojer su njegovi branitelji u više navrata javno kazali da on taj novac nema. Na novinarske upite jučer pred sudom tko je Todoriću osigurao novac za jamstvo, Jadranka Sloković kazala je: – Prijatelji!

No, prema neslužbenim informacijama, Todoriću su u situaciji u kojoj se našao osim prijatelja odlučili pomoći neki neznanci, odnosno osobe s kojima nije u prijateljskim odnosima, i to tako da su mu uplatili određene novčane iznose. Takav način prikupljanja jamčevine nije neobičan jer su braća Mamić svojevremeno novac za jamčevinu pozajmljivala od Davora Šukera, dok su za Ivu Sanadera svojim nekretninama, ali i novčanim iznosima, jamčili njegovi prijatelji i poznanici. Problem jamčevine Milan Bandić je, pak, riješio kreditom koji je podigao njegov tadašnji odvjetnik, a Todorić je, po onome što se čulo u pravosudnim kuloarima, očito također imao pomoć prijatelja i poznanika. U prikupljanju traženog iznosa zasigurno mu je pomoglo i to što mu je engleski sud vratio oko 118.000 funti jamstva koje mu je bilo određeno u Engleskoj, što je iznos od oko milijun kuna. Iako će se Todorić u nastavku istrage u aferi Agrokor braniti sa slobode, mora biti svjestan da uvjete jamstva ne smije prekršiti. Jer bi to značilo i da će ostati bez 7,5 milijuna kuna, a ono što je za njega još gore, da može biti vraćen iza rešetaka. U aferi Agrokor sumnjiči ga se za štetu od oko 1,1 milijardu kuna, a istraga bi trebala biti okončana do travnja iduće godine. Tužiteljstvo tada treba odlučiti hoće li podići optužnicu protiv njega i ostalih optuženih, a na ispitivanju prošli tjedan on je iznio obranu i zanijekao krivnju.

Ivica Todorić
1/14

Istraga za Nexus

Osim te istrage još ima i istragu za Nexus fond, no u tom predmetu još nije iznio obranu jer prethodno tužiteljstvo za to treba dobiti odobrenje iz Engleske. Naime, Todorić je izručen samo zbog afere Agrokor pa je samo za to mogao biti i ispitan. Što se tiče obrane za aferu Nexus, njegovi odvjetnici smatraju da obranu ne može iznijeti jer nije traženo izručenje i za taj predmet. Prema stavu Todorićevih branitelja, prije nego što on bude ispitan zbog optužbi da je Agrokor nezakonito financirao preko investicijskog fonda Nexus, Hrvatska treba dobiti dozvolu iz Engleske za to ispitivanje. Hrvatska, prema postojećim pravnim procedurama, i nije mogla tražiti Todorićevo izručenje i za Nexus jer mu tu nije bio određen istražni zatvor. Kako je on izručen samo zbog Agrokora, od Engleske će se morati tražiti dozvola i za svaki postupak koji bi u budućnosti protiv njega mogao biti pokrenut. 

Ključne riječi

Komentara 20

LU
Lujo123
08:49 21.11.2018.

koje li sprdačine od države!

Avatar siva_sova
siva_sova
08:50 21.11.2018.

todorića pljuju i adeze i sdp, jedni govore da je on od ovih drugi, drugi govore obrnuto, a on godinama nije plačao dobavljače, nije plačao porez, dobivao miljarde poticaja, nije imao inspekcije itd. a za to vrijeme na vlasti bili samo adeze i sdp, pa tog ima samo u hrvatskoj...

ZV
zvonkovidakovic
08:54 21.11.2018.

Kadija te tuži, Kadija ti sudi, lopov lopova štiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije