Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poplavljeni

Znali su da stiže val, zašto nam nisu dali vreće s pijeskom?

'07.11.2012., Puscine - Vodostaj rijeke Drave opada a mjestani se bore s ispumpavanjem vode iz svojih domova. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/3
07.11.2012.
u 21:00

Slovenci javili: 
Vijest o velikoj vodi stigla je u subotu, a obrana je počela tek u utorak popodne

Mještani Dubrovčaka, Željeznog, Trebarjeva, Martinske Vesi, Žirčice, Tišine i drugih sela s obiju obala Save na sisačkom području jučer su oko podneva odahnuli nakon dva dana strepnje – velikih šteta, kao prije dvije godine, nije bilo.

Spašeni za dlaku

U noći na srijedu aktiviran je novoizgrađeni preljev Palanjek, ali kanal nije mogao primiti svu vodu, pa se počela prelijevati preko ceste Hrastelnica – Palanjek, poplavivši i novi most preko kanala.

– To je još jedna promašena investicija za koju neće nitko odgovarati – ljutit je Josip Svetopetrić iz Hrastelnice.

Strepnja od vodenog vala koji je naišao iz Austrije i Slovenije te u ponedjeljak i utorak počinio veliku štetu selima uz Dravu na sjeveru Hrvatske, a ugrozio i posavska sela u okolici Velike Gorice, tako se preselila nizvodno. Vodostaj Save kod Slavonskog Broda porastao je tristotinjak centimetara, što znači oprez za stanovnike jedinstvene Splavarske ulice.

– Još neki dan mogli smo pješice do svojih splavi, a sada većina to može isključivo čamcima – kazao je Ivan Svirac.

Nakon dva dana borbe s nabujalom Savom jučer je na velikogoričkom području bilo mirno – ekipe Hrvatskih voda i vatrogasne službe prije jutra su otišle jer je opasnost od poplave prošla. Umirovljenik Stjepan Ivičar kazao je da će ipak cijeli dan navraćati kako bi se uvjerio da vodostaj opada. 
Pošteđena su i sela u Zagrebačkoj županiji.

– Voda nam je gotovo došla do kuća, no u utorak oko 18 sati počela je opadati. Spašeni smo za dlaku – rekao je Slavko Jurinec iz Strmca.

Spasio ih je, kažu, novi nasip dug 300 metara. Kada bi odgovorni ispunili svoje obećanje i uz Savu sagradili nasip dug još 600 metara, stanovnici vjeruju da bi njihov problem bio riješen zauvijek.

Diljem Varaždinske županije, koja je najviše stradala, počele su se zbrajati štete. Najgore je bilo u Lovrečan Otoku, gdje je vodena bujica srušila kuću Marije Lazar (84), starice koja se u prvi mah nije dala evakuirati, i teško oštetila preostalih devet kuća.

Mještani sela Otok Virje, iz kojeg je sve stanovništvo evakuirano, ogorčeni su i redom tvrde da su se mogli bolje pripremiti.

Ne smiju po vodu u bunar

– Nitko nam ništa nije rekao. Izgubili smo sve, a da smo dobili vreće s pijeskom, u dvorištu ne bi bilo ni kapi vode – tvrdi Branimir Huzjak.

Da je dojavni aparat zakazao, smatraju i u Pušćinama u Međimurskoj županiji, gdje je popustio nasip.

– Nije nam jasno zašto se tako dugo čekalo s obranom nasipa kad su Slovenci još u subotu rekli da će poslati vodu, a nama su tek u utorak poslijepodne javili da bi moglo biti vraga. Uvjeravali su nas da je nasip čvrst sve dok nije bilo kasno – ogorčen je mještanin Stanislav Moharić.

U Hrvatskim vodama tvrde da se puknuće nasipa nije moglo predvidjeti te da se takav protok vode događa jednom u tisuću godina.

– Nije problem novac nego dokumentacija. Za ishođenje dozvola za obnovu nasipa starog pedeset i više godina trebaju nam dvije do tri godine – žali se Franjo Prevedan iz Hrvatskih voda. Međimurski župan Ivan Perhoč poručio je da će ustanoviti je li bilo propusta, a proglasio je elementarnu nepogodu za područje općine Nedelišće. Stanovnici su upozoreni da ne piju vodu iz bunara, nego isključivo iz javnog vodovoda ili flaširanu. 

Ključne riječi

Komentara 4

CA
capronza
09:11 08.11.2012.

Ljudi moji, pa znalo se par dana prije da prijeti opasnost od poplave, kaj ste cekali?,zakaj niste na vrijeme spasili ono kaj se spasiti moglo, ispraznili podrume i prizemlje, ili vam je trebao dojti netko drugi da vas pokrene?.

SA
satar
07:26 08.11.2012.

Strašno je to što se dogodilo tim jadnim ljudima.Vidi se da državni aparat ne vidi dalje od Zagreba,a za ljude po malim mjestima ide po principu,neka im Bog pomogne.I usput novinarima jedna opaska.U hrvatskom jeziku se ne koristi riječ flaša,nego boca

DU
Deleted user
09:49 08.11.2012.

"ni je problem novac,nego dokumentacija,da se obnovi gotov nasip za te papire je potrebno tri i vise godina". Hebote u kojoj vukojebini mi zivimo,u svoj drzavi za vec nesto gotovo,sto je uradjeno,ali da se to obnovi i popravi,je toliko toga potrebno,van sva ke pameti,pa ne obnavljamo mi nasip u Sloveniji,ili Madjarskoj,nego u nasoj drzavi Hrvatskoj,lud, zbunjen, (ne)ormalan.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije