Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Znaju li vaši stručnjaci kako se vojna povijest izučava u svijetu?'

Činjenično gledajući, Ministarstvo nema ni jedne objektivne činjenice koje bi upućivale na to da se u VP-u veliča bilo koji totalitarni režim
19. lipnja 2013. u 20:54 0 komentara 22 prikaza
željko jovanović
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Večernji list zaprimio je odluku ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića o povlačenju preporuke korištenja VP-a, magazina za vojnu povijest, u nastavi povijesti u svim osnovnim i srednjim školama u RH koju je VP dobio u rujnu 2011. godine. Činjenično gledajući, Ministarstvo nema ni jedne objektivne činjenice koje bi upućivale na to da se u VP-u veliča bilo koji totalitarni režim.

>>Zvonimir Despot: Mesić je taj koji je glorificirao Ustaški pokret

Prvo, bilo bi dobro kad bi znali imena i prezimena povjesničara koje je Ministarstvo angažiralo kao nezavisne stručnjake, te da pročitamo njihove recenzije. Tek kad ćemo znati tko su i što su napisali, možemo argumentirano raspravljati, a ne ovako paušalno optuživati za nešto što ne stoji. Znači li to da samo neki smiju i imaju pravo na pisanje povijesti? Nije li to određeni vid cenzure, posebice ako bi svaki broj prije tiskanja trebali davati na provjeru? Znaju li ti stručnjaci kako se vojna povijest izučava u svijetu i što je i kako dosad vani objavljivano?

Zaključno, VP će i dalje zadržati svoju neovisnu poziciju prema bilo kome, kao i dosad. I neće podleći bilo kakvim pritiscima koji nemaju veze sa stvarnim činjenicama, nego su inicirani isključivo ideološkim pozicijama i obračunima.

Zvonimir Despot

Glavni urednik ''Vojne povijesti“

>>Zar i srbijanski vojni povjesničar glorificira Ustaški pokret?

>>Ustroj i početni razvoj oružane sile Ustaškog pokreta u NDH

>> Otvoreno pismo Savjetu za nacionalne manjine: proučite popis knjiga o Waffen-SS-u tiskanih u Njemačkoj

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.