Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bio na dubini od 11 metara

Bledsko jezero skrivalo je pravu arheološku poslasticu: 'Već tada se na otoku nešto događalo'

Ronioci iz Bledskog jezera izvukli čamac star više od tisuću godina
Foto: Luka Dakskobler/FABobo/PIXSELL
1/4
15.10.2022.
u 11:49

U Zavodu za zaštitu kulturnih dobara Slovenije očekuju da će daljnja istraživanja dati i odgovor o značenju i kontekstu razbacanih ljudskih kostiju, koje su dokumentirane na dnu jezera u neposrednoj blizini plovila

Uz pomoć stručnjaka, ronioci su jučer s dna Bledskog jezera izvukli ranosrednjovjekovno plovilo staro oko 1200 godina. Plovilo sada čeka konzervaciju, nakon čega bi svoje mjesto trebao naći u novom arheološkom muzeju na Bledu.

Kako je za N1 Slovenija objasnio Andrej Gaspari s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, 2015. godine ronioci Društva za podvodne aktivnosti Bled otkrili su čamac na dubini od 11 metara i otprilike 15 metara od sjeverne obale jezera.

Dokumentirali su nalaz, uzeli uzorke i izvršili analize koje su pokazale da je čamac, dug oko pet metara, izrađen od jednog komada ariša koji je izrezan negdje krajem 8. ili u prvoj polovici 9. stoljeća.

Izvlačenje plovila iz Bledskog jezera
Foto: Luka Dakskobler/FABobo/PIXSELL

- To znači da se radi o barci ranoslavenskog naseljavanja Bleda - kazao je i dodao kako tadašnju upotrebu Bledskog otoka potvrđuje još jedan čamac, otkriven prošle godine. Riječ je o plovilu od lipe koji prekriven sedimentima leži uz obalu otoka na dubini od 17 metara.

- Nalazi dvaju čamaca ukazuju da se već u tom razdoblju na otoku nešto događalo - rekao je Gaspari. Uz pretpovijesne i antičke nalaze s otoka, otkriće je trenutno i najstariji neposredni dokaz o plovidbi Bledskim jezerom.

U Zavodu za zaštitu kulturnih dobara Slovenije očekuju da će daljnja istraživanja dati i odgovor o značenju i kontekstu razbacanih ljudskih kostiju, koje su dokumentirane na dnu jezera u neposrednoj blizini plovila.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije