Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika čistka

Zmajlović nastavlja kažnjavati sve koji se ne brinu za svoje smeće

Mihael Zmajlović
Marko Lukunić/PIXSELL
08.10.2013.
u 21:25

Inspektori Ministarstva zaštite okoliša od ožujka su obišli 310 odlagališta, a provjeravali su je li ishođena valjana dozvola, je li rad komunalne tvrtke usklađen s takvom dozvolom, je li započela sanacija odlagališta...

Inspektori su obišli 310 odlagališta i provjerili sve koji sudjeluju u lancu zbrinjavanja otpada. Svi će snositi odgovornost

Ministar Mihael Zmajlović, odnosno inspekcija Ministarstva zaštite okoliša, idućih mjesec dana nastavit će kažnjavati komunalne tvrtke, gradove, općine, županije koji protuzakonito odlažu otpad. Akcija Velika čistka, koja je počela zatvaranjem odlagališta u Zaprešiću, Pazinu i Trogiru, a koja su radila bez dozvole i na njima nije započeta sanacija, nastavit će se za nekoliko dana, kada će inspekcija izdati još nekoliko rješenja. I tako će, idućih mjesec dana, biti svakih četiri do pet dana, nagovijestili su u Ministarstvu. No to ne znači da će biti zatvarana odlagališta i da će se ostali gradovi i općine zateći u istoj situaciji kao tri već kažnjena grada.

– Neka odlagališta imaju dozvole, ali se na njih odlaže otpad za koji ne postoji dozvola, primjerice medicinski otpad. U tom se slučaju neće zatvoriti cijelo odlagalište. Inspekcija je provjeravala sve subjekte u lancu, od komunalnih tvrtki, jedinica lokalne samouprave, prijevoznika... te će ovisno o propustima u odgovornosti i biti kažnjeni – kazala je Dijana Sušac, glasnogovornica Ministarstva.

Inspektori Ministarstva zaštite okoliša od ožujka su obišli 310 odlagališta, a provjeravali su je li ishođena valjana dozvola, je li rad komunalne tvrtke usklađen s takvom dozvolom, je li započela sanacija odlagališta, omjer odloženog miješanog komunalnog otpada i ostalih vrsta otpada i lokaciju odlagališta. Kažnjavanjem odgovornih za nepoštovanje propisa o zbrinjavanju otpada, ministar Zmajlović namjerava pokazati zube čelnicima gradova, općina i županija koji marginaliziraju problem otpada. Nije propustio naglasiti da je građanima u račun za komunalnu uslugu uračunata i naknada za sanaciju odlagališta koja se, u slučaju nekih gradova, troši u druge svrhe jer sanacija nije ni započela te bi se građani se trebali pitati gdje je taj novac. 

>> Zaprešiću zabranjeno odlaganje otpada, zatvara se i Jakuševec?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije