Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
polemike o plominu 3

Zmajlović: Dimnjak će biti visok 340 m, to će srezati onečišćenje

'07.09.2012., Zagreb - Ministar zastite okolisa i prirode Mihael Zmajlovic sastao se danas sa izaslanstvom stanovnika Jakusevca.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
'Patrik Macek/PIXSELL'
Autor
Marko Biočina
20.09.2012.
u 19:45

Propisali smo jasne uvjete koje investitor mora zadovoljiti kako bi utjecaj na okoliš bio prihvatljiv. Elektrana će te uvjete poštovati ili neće raditi, najavljuje Zmajlović

Izdavanjem rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša faktički je, kad je o ekologiji riječ, završena priprema projekta Plomin 3. Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović govori o ključnim važnostima tog dokumenta i uvjetima koje će investitor morati ispuniti.

Realizira se projekt Plomin 3, hoće li okoliš u Labinštini biti bolji ili lošiji nego danas?

Rekonstrukcija termoelektrane Plomin rezultirat će boljim stanjem okoliša nego što je danas. To je neosporna činjenica koja proizlazi iz studije utjecaja na okoliš i svih ostalih mjera koje su u sklopu procesa ocjenjivanja utjecaja na okoliš provedene. Dakle, taj zaključak nije proizvoljan, ne radi se o predviđanju ili očekivanju, nego o konkretnom rezultatu emisijskih mjerenja i proračuna koji su proveli renomirani stručnjaci. Dakako, investitor, dakle HEP u suradnji sa strateškim partnerom, morat će provesti niz mjera kojima to mora osigurati. Upravo te mjere jasno su navedene u našem rješenju i investitor ih se mora pridržavati. Zbog toga sa sigurnošću mogu tvrditi da će projekt Plomin 3 biti u skladu sa svim važećim europskim direktivama i standardima, a u nekim aspektima i znatno bolji od toga.

Ipak, mnogima je teško vjerovati u to kad se postojeći blok snage 120 megavata mijenja četiri puta jačim postrojenjem.

Da, ali pritom se zaboravlja kako se četrdeset godina staro postrojenje mijenja najmodernijom tehnologijom. Za razliku od danas, cijeli sustav dopreme i skladištenja ugljena te otpreme pepela, šljake i gipsa nastalih spaljivanjem ugljena bit će zatvoren, bez mogućnosti da čestice iz njega dolaze u dodir s atmosferom. Na temelju toga elektrana će napokon funkcionirati kao zatvoren sustav sa samo jednim izvorom emisija, a to je dimnjak. Tako će se stvoriti uvjeti za puno bolju kontrolu emisija i onečišćenja, a to je i jedan od razloga zašto se u procjeni utjecaja na okoliš inzistiralo na višem dimnjaku od planiranog – bit će visok 340 metara. Zato će emisije biti manje nego danas. To nije moja procjena. To govore brojke koje su lako provjerljive.

Koje su to brojke?

Dakle, na temelju provedenih projekcija evidentno je kako će zamjenom bloka 1 novim blokom C emisije sumporova oksida biti manje 55 posto, NOx spojeva manje devetnaest posto, a čestica četrnaest posto. Nadalje, emisije sumporova oksida bit će dvadeset posto manje, a NOx spojeva trećinu manje nego što propisuju europske norme. To je u velikoj mjeri posljedica implementacije efikasnije tehnologije, no i promjene energenta. Naime, našim rješenjem precizno su definirane karakteristike ugljena koji se može koristiti kao gorivo. To je bitno, jer su mnogim stanovnicima Istre vjerojatno još u sjećanju posljedice korištenja lokalnog rašanskog ugljena, s iznimno visokim sadržajem sumpora i visokom stupnjem radioaktivnosti. Toga sada neće biti i to je još jedan razlog zašto će stanje okoliša biti bolje.

No, tko će kontrolirati pridržavaju li se investitori uistinu tih obveza?

Našim rješenjem definirana je i obveza unaprjeđenja lokalnog sustava za kontrolu kvalitete zraka. Sve će stanice odsad biti spojene na nacionalni sustav, a njihovi rezultati bit će dostupni na internetu. Kako se za hlađenje postrojenja koristi morska voda, kontrolirat će se i stanje mora, kako ne bi došlo do uništavanja morske flore i faune. Ako registriramo neka odstupanja, reagirat će inspekcija Ministarstva zaštite okoliša. Dakako, prije nego što elektrana uopće dobije dozvolu za rad, mi ćemo kroz probni rad kontrolirati njezine rezultate te nećemo izdati konačnu dozvolu dok svi uvjeti iz ovog rješenja ne budu ispunjeni.

To zvuči jako odlučno, no ipak je riječ o investiciji vrijednoj 800 milijuna eura. Što ako investitori budu tražili olakšanje određenih uvjeta kao uvjet ulaganja?

To nije moguće. Bit ću sasvim jasan. Ta elektrana poštovat će propisane uvjete ili neće raditi. Ministarstvo zaštite okoliša od toga neće odstupiti pa ni po cijenu propasti projekta. Uvjeren sam da se to neće dogoditi i osobno vjerujem kako je Plomin 3 odličan projekt, no zadaća Ministarstva je jasna. Ne postoji projekt koji ne utječe na okoliš, no naš je zadatak osigurati da on bude u skladu sa zakonskim normama i načelima održivosti. Projekt Plomin 3, kako je predložen, udovoljava tim uvjetima.

Komentara 34

VO
vordag
09:35 21.09.2012.

kako viši dimnjak može smanjiti zagađenje. (nekakav filter bi mogao) ovako će samo raširiti na veču udaljenost

DU
Deleted user
09:37 21.09.2012.

Bukowski On je zavrsio fakultet koji je priznat u svijetu,misli on.Da ima prave savjetnike ti bi mu savjetovali ostavi dimnjak i kupi prave fitere za termoelektranu.Samo te filtere treba odrzavati,a to moze i jedan priuceni radnik.

PK
puši kurac
09:30 21.09.2012.

izvrsno, oduševljen sam, u 21. stoljeću mi radimo najmoderniju elektranu...na ugljen!! svijete čuvaj se, ako otkrijemo i parni stroj kroz koju godinu sve čemo vas uništit s industrijskom revolucijom u hrvata!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije