Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni zločin

Zlostavljanja u kninskoj bolnici: Proširena istraga protiv bivših zatvorskih čuvara

14.01.2014.
u 15:20

Postoji osnovana sumnja da su trojica osumnjičenika kao zatvorski čuvari, protivno pravilima međunarodnog prava, od kraja rujna 1991. do kraja studenog 1991. godine fizički i psihički zlostavljali i mučili civila nanoseći mu tjelesne ozljede od kojih je preminuo.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je zahtjev za proširenje istrage protiv četiri osobe zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela ratnog zločina 1991. u u Okružnom zatvoru u staroj bolnici u Kninu.

Inače, već se vodi istražni postupak protiv više osoba, a zahtjev za proširenje istrage podnesen je na osnovi nove kaznene prijave PU šibensko-kninske zbog novootkrivenog kaznenog djela ratnog zločina na štetu civila hrvatske nacionalnosti (rođenog 1912.) i to protiv tri osobe protiv kojih je u tijeku istraga pred Županijskim sudom u Šibeniku te nisu dostupne hrvatskim tijelima te još jedne osobe, odnosno hrvatskog državljanina (1971.).

Postoji osnovana sumnja da su trojica osumnjičenika kao zatvorski čuvari, protivno pravilima međunarodnog prava, od kraja rujna 1991. do kraja studenog 1991. godine u zatvoru u Kninu fizički i psihički zlostavljali i mučili spomenutog civila nanoseći mu tjelesne ozljede, a doveli ga u teško zdravstveno stanje da je nedugo po puštanju iz zatvora preminuo od zadobivenih ozljeda.

Osnovano se sumnja da je jedan od osumnjičenika (1964.) odgovoran po zapovjednoj odgovornosti.

Protiv osumnjičenog počinitelja koji je uhićen 10. siječnja 2014. i zadržan nakon ispitivanja sucu istrage Županijskog suda u Šibeniku predloženo je određivanje pritvora zbog opasnosti od bijega, dok je protiv ostalih osumnjičenika već prije određen pritvor i izdane su tjeralice.

Komentara 1

Avatar Idler 3
Idler 3
16:51 14.01.2014.

Stara bolnica je bilo zloglasno mučilište, kaj ste to tek sad otkrili !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije