Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJEVI U RH

Kako se zloupotrebljava novac EU: Posao preko veze, sukob interesa, lažni papiri...

Novac
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
19.06.2021.
u 13:06

Zbog prijevara OLAF traži povrat 1,3 mil. eura od vinarije i 563 tisuće eura od tvrtke za rehabilitaciju

Lažna dokumentacija te sukob interesa i dodjeljivanje posla preko veze načini su kako se u Hrvatskoj zloupotrebljavao europski novac, objavio je Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF). Lani su pronađene tri nepravilnosti, a OLAF je posebno apostrofirao dvije koje ilustriraju kako, ne samo kod nas, korisnici pokušavaju prevariti domaće i institucije EU.

Prvi slučaj ticao se gradnje vinarije vrijedne tri milijuna eura i pokazao kako se manipulacija ili zaobilaženje postupaka nabave često koristi za skrivanje sukoba interesa. U fokusu istrage OLAF-a bio je projekt koji je sufinancirao Europski fond za jamstva u poljoprivredi preko kojega je tvrtki dodijeljeno nešto više od 1,3 milijuna eura sredstava EU. Ni prema nacionalnom ni prema zakonu EU tvrtka nije bila dužna objaviti poziv za nadmetanje za odabir izvođača radova. Međutim, nacionalno zakonodavstvo zabranjuje korisnicima odabir izvođača ako postoji sukob interesa, posebno kad postoje osobne ili poslovne veze između tvrtke korisnice i izvođača, kao i između njihovih vlasnika, kažu iz OLAF-a.

Istraga OLAF-a pokazala je da su ta pravila ignorirana: tvrtka korisnica dodijelila je ugovor o građenju vrijedan tri milijuna eura tvrtki bez zaposlenih, koja je za isti ugovor potpisala podugovor s tvrtkom u vlasništvu sina vlasnika tvrtke korisnice. OLAF je otkrio da je jedina svrha ovog manevra bila sakriti očigledni sukob interesa od nacionalnih vlasti.

Nakon zatvaranja istrage, OLAF je dao preporuke Generalnoj upravi EK za poljoprivredu i ruralni razvoj da povrati puni iznos od nešto više od 1,3 milijuna eura, kao i DORH-u za pokretanje kaznenog postupka protiv korisnika, izvođača i podizvođača. Generalnoj upravi dao je i preporuku da se pozabavi administrativnom slabosti u Hrvatskoj agenciji za plaćanja za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj – pravila o sukobu interesa tiču se samo korisnika sredstava EU i glavnog ugovaratelja, te se mogu lako zaobići korištenjem podizvođača.

Izrada lažne dokumentacije kako bi se prikrio nedostatak odrađenog posla još je jedna metoda prijevare. Jedna je tvrtka vodila tri projekta sufinancirana kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) i Europski socijalni fond (ESF), a svrha im je bila pružanje usluga rehabilitacije osobama s mentalnim i tjelesnim problemima u ruralnim područjima s ograničenim pristupom socijalnim uslugama. OLAF je otkrio da je samo sedam posto ukupnih troškova posla izvedeno u nekoj od aktivnosti, te da stopa završetka nikada nije bila veća od 50%, unatoč zahtjevima tvrtke za naknadu za 100% posla potkrijepljenom lažnom dokumentacijom prema kojoj je cijeli posao bio završen. OLAF je preporučio da Glavna uprava EK za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju povrati puni iznos od 562.956 EUR, te je dao preporuku DORH-u da pokrene kazneni postupak.

VIDEO Vozači, oprez! Policija od danas do sutra ujutro ima posebnu akciju, kazne su paprene

Ključne riječi

Komentara 1

ST
stefj
14:02 19.06.2021.

Hm, interesantno... OK. Neke svari se smatraju sukob interesa. A kako nazvati situaciju u Sloveniji, gdje npr. samo SLovenske firme mogu isporučivati neku robu i usluge, nitko izvan Slovenije ne može sudjelovati u tome...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije