Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žrtve bez zadovoljštine

Zločini u Vukovaru: Krvnici su ili umrli ili su još na slobodi

slobodan milošević
Foto: Zoran Grizelj
1/3
18.11.2016.
u 11:35

– Na slobodi su svi glavni krvnici Vukovara, što je strašno. Bojim se da na kraju mnogi neće odgovarati za smrt gotovo 5000 ljudi, razaranje grada, organiziranje logora, krađu kulturnoga blaga... – ogorčen je Rehak

Nevjerojatno je da još uvijek nisu kažnjeni glavni krivci za ratne zločine u Vukovaru i strašna razaranja grada i okolice. – Glavni su krivci mrtvi, a svi ostali na slobodi. Kola su se slomila na Mili Mrkšiću, koji je osuđen na 20 godina zatvora – kaže predsjednik Centra za istraživanje ratnih zločina iz Vukovara Danijel Rehak.

Slobodan Milošević, Goran Hadžić i Slavko Dokmanović umrli su prije sudske presude. Dokmanović se objesio u pritvoru u Sheveningenu, Milošević je u tom zatvoru umro, a Hadžić je umro u svom domu u Novom Sadu nakon što ga je sud u Haagu pustio na liječenje.  Na popisu osumnjičenih bio je i Željko Ražnatović Arkan, ali ni on nije osuđen jer je prethodno ubijen. Veselin Šljivančanin osuđen je najprije na 5, potom na 17, a završno na 10 godina zatvora. Danas živi u Beogradu.

Na slobodi su i svi optuženi za ratni zločin na Ovčari, koji su osuđeni u Beogradu. Njima je sud odredio kazne od 5 do 20 godina zatvora, ali je beogradski Apelacijski sud suđenje vratio na početak. Od tada su na slobodi i Miroljub Vujović, i Stanko Vujanović, i ostali krivci za ubojstvo ranjenika i civila. Zločini u Veleprometu i u naselju Lužac najvećim dijelom nisu procesuirani. Ostalo je neriješeno i niz drugih manjih ili većih stratišta u gradu. Na slobodi su i osuđeni za ratni zločin u Sotinu, jer je Apelacijski sud također poništio presudu.

– Na slobodi su svi glavni krvnici Vukovara, što je strašno. Bojim se da na kraju mnogi neće odgovarati za smrt gotovo 5000 ljudi, razaranje grada, organiziranje logora, krađu kulturnoga blaga... Da nije bilo Haaga i slučaja u kojem je Mrkšić osuđen, nitko ne bi ni odgovarao – ogorčen je Rehak.

Predstavnici beogradskog Fonda za humanitarno pravo (FHP), koji su kao promatrači ili kao zastupnici obitelji stradalih uključeni u suđenja za ratne zločine, nisu zadovoljni tijekom suđenja.

– Dva najvažnija postupka, Ovčara i Lovas, još nisu pravomoćno završeni, kao ni postupak u predmetu Sotin. A nije procesuiran ni zločin u Veleprometu – kaže Marina Kljajić iz FHP-a i dodaje: – Odgovorni za ratne zločine u Vukovaru ostali su nekažnjeni i, nažalost, većina krivaca neće biti procesuirana.

Prema podacima Ministarstva pravosuđa, mjerodavna hrvatska tužiteljstva pokrenula su kaznene postupke protiv 1203 osobe, od kojih je dosad osuđen samo 181 optuženik, a mnogi postupci još uvijek traju.

>> Diljem Hrvatske pale svijeće za Vukovar i Škabrnju

Komentara 26

DU
Deleted user
11:49 18.11.2016.

hrvatska ima dodvorničko naguzničku politiku i ovo me uopće ne čudi da zločinci šeću,pljuc..

DO
doktorica
12:05 18.11.2016.

pa imamo svoju zakonodavnu vlast,imamo organe gonjenja,ali nemamo snage da provedemo to što pričamo.Jedino je nerazumljivo kako sami Vukovarci mogu gledati one koji su se ogriješili.

U1
ursus_1212
12:44 18.11.2016.

Zaboravili ste na gradonačelnika Vukovara koji je ispraćao ranjenike na Ovčaru.I taj čovjek je sjedio u saboru.Sumrak pravde!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije