Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnički Općinski sud danas se premjestio u učionicu

Zločinačka grupa pred sudom u Veleučilištu

27.05.2009.
u 17:21

Rekordan podravski sudski proces danas je počeo u velikoj predavaonici koprivničkoga Veleučilišta. U učionicu u kojoj obično sjede studenti došli su brojni optuženici i njihovi branitelji jer za njih nije bilo dovoljno mjesta u jedinoj pravoj koprivničkoj sudskoj dvorani, zapravo sobici od četrdesetak kvadratnih metara.

Neki i umrli
Ipak sutkinja Vesna Piškorec-Kuzmić danas nije mogla otvoriti glavnu raspravu, jer se nisu pojavili svi optuženici. No, potrošila je više od sata kako bi to ustanovila, a posao joj nije bio lak - za udruživanje u zločinačku grupu, koja je zarađivala raznim poslovnim makinacijama, optužena je 31 osoba, optužnica, napisana na 170 stranica, ima 87 točaka, a u procesu bi trebalo svjedočiti više od 50 svjedoka.

Riječ je o USKOK-ovoj optužnici još iz 2004. godine, a postupak je od 2005. godine vođen na Županijskome sudu u Zagrebu. No, kako se u četiri godine ništa nije dogodilo, Vrhovni je sud potkraj prošle godine suđenje preselio u Koprivnicu, vjerojatno zato što je većina optuženika iz Koprivničko-križevačke županije.

U međuvremenu, kako smo doznali, dvoje ih je preminulo.

Ni navodni vođa zločinačke skupine, prvooptuženi Damir Obajgor, danas se nije pojavio u Veleučilištu jer je - u bijegu.

Tjeralica
U bjelovarskome zatvoru izdržavao je kaznu zbog drugog kaznenog djela, za vikend u lipnju pušten je i nije se vratio. Za njim je raspisana tjeralica.

Tereti se da je još 2002. godine otvarao fiktivna poduzeća, u njima fiktivno zapošljavao ljude, koji su krivotvorenim dokumentima podizali kredite te kupovali i preprodavali automobile i drugu robu. U istrazi protiv njega i suoptuženih, koja je vođena u Zagrebu, spominjale su se prijevare “teške” nekoliko milijuna kuna. Suđenje se nastavlja u srpnju.


Invalid se nije dao odnijeti u sudnicu

Osim što je mnogo vremena potrošila na proziv optuženih, sutkinju Vesnu Piškorec na sto je muka stavio optuženi jer se iz automobila nije dao u sudnicu. Riječ je o osobi s invaliditetom koju je trebalo odnijeti na drugi kat Veleučilišta. Kad su pravosudni policajci došli po njega, kazao je da ne želi na raspravu. Sutkinja se potom spustila k njemu kako bi porazgovarala s njim, no nije se odlučila na prisilno privođenje da mu se na stubama ne bi što dogodilo. Kazala je kako će drugi put po njega doći ekipa hitne pomoći. (hš)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije