Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podignuta optužnica

Željka Sačića terete da zločin u Gruborima nije spriječio te da ga je zataškavao

željko sačić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
26.01.2015.
u 17:21

Optužnica je podignuta i protiv Frane Drlje

Sedam mjeseci nakon što je na zagrebačkom Županijskom sudu donesena nepravomoćna presuda u slučaju Grubori, zagrebački ŽDO podigao je optužnicu u svojevrsnom nastavku te priče, protiv Željka Sačića (52) te Frane Drlje (52).

Naime, kada je koncem 2009. pokrenuta istraga protiv bivših pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko zbog ratnog zločina nad civilima u Gruborima u kolovozu 1995., njome su bili obuhvaćeni i Drljo i Sačić. U međuvremenu, istraga protiv Sačića za zločin u Gruborima i palež kuća u Ramljanima je razdvojena, jer nije bio ispitan general Mladen Markač, koji je u to vrijeme još uvijek bio u Haagu. Drljo je, pak, zajedno s Božom Krajinom te Igorom Benetom optužen zbog ratnog zločina, a istraga koja se odnosila na Ramljane, razdvojena je i u odnosu na njega.

Na koncu su Drljo i Krajina nepravomoćno oslobođeni optužbi za Grubore, (Beneta nije ni sjeo na optuženičku klupu, jer je prije početka suđenja nađen mrtav, a službena verzija priče glasi da se navodno ubio, op.a.), a Sačić je u tom postupku bio svjedok. Svjedočeći ispričao je o događanjima u kolovozu 1995., kada je nakon Oluje ATJ Lučko pretraživao šire područje Knina u potrazi za ostacima neprijateljske vojske, a tijekom te akcije u Gruborima je ubijeno šestero srpskih civila, mahom staraca, te su zapaljene kuće u tom selu i Ramljanima. Sačića se sada tereti da nije nadzirao ponašanje pripadnika ATJ-a Lučko, da je nakon saznanja o ubojstvima dozvolio Drljinoj grupi odlazak u Ramljane i palež kuća, te da je sprječavao provođenje istrage i očevida.

Tereti ga se i da je zapovjedniku jedinice izdiktirao lažno izvješće o događaju u Gruborima, prema kojem su pripadnici ATJ-a naišli na oružani otpor neprijatelja, uslijed čega je nekoliko osoba usmrćeno, a to je lažno izvješće poslano Glavnom stožeru HV-a.

>>Sačić: Kazneno sam prijavio Karamarka, Grbića i Brkića

>>O Gruborima svjedoči Markačev zamjenik Željko Sačić

Komentara 85

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
17:34 26.01.2015.

A nasi izvori saznaju da su srbski diverzanti iz Bosne ubacivani da prave zlocine nad preostalim srbskim stanovnistvom..... Udbasi jel to istina...

19
1995josip
17:31 26.01.2015.

Zar nije sud u Hagu oslobodio Hrvatske generale ! I ova optužnica bude pala u vodu kao i sve ostale optužnice lažova Save Štrbca .

TM
TM
17:39 26.01.2015.

Sigurno da su naisli na otpor i morali su se decki braniti. Obranili su nas i zato ih sada napada komunisticka masinerija. Bog vam bio na pomoci braco.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije