Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na rehabilitaciji

Zlatko Kovač: Iz rata još nosim geler među rebrima

branitelj
Foto: Davor Javorović/Pixsell
31.07.2016.
u 21:30

- Priznajem, razočaran sam malo, zaboravili su na nas prve ranjenike – kaže Zlatko Kovač, koji je umirovljen iz vojske 1996. godine

Zlatko Kovač pravim je čudom preživio taj krvavi 2. kolovoza 1991. Gotovo je iskrvario, bez pulsa je dovezen u bolnicu, a spasio ga je – veterinar, pokojni Hrvoje Lukačević. Na tijelu ima, izmjerio je, 134 centimetra rezova od operacija. Minobacačke su granate pljuštale na Tenju, osječko prigradsko naselje. Jedna je pogodila kuću u kojoj se zatekao na položaju, a geler kao “uspomenu” na nju ponijet će u sebi i u grob.

– Začahurio se među rebrima, ne mogu ga izvaditi. Jedan sam poklonio liječniku, a jedan čuvam. Oštar je kao žilet – pokazuje nam 59-godišnji Zlatko. Imao je tada 34 godine. Zlatko je među prvim ranjenima u 106. brigadi, a prvi je ranjenik uopće koji je stigao na rehabilitaciju u Krapinske toplice. Obrani domovine pridružio se 28. lipnja 1991. Kada je izdan hrvatski dinar, nisu ga se usudili dovesti u Osijek pa je Zlatko dobrovoljno bio dio ekipe koja je išla po njega u Požegu.

"Razdužio sam se 1996."

– Kombi je bio pun vreća s novcem, a ispred i iza nas policijski automobil. Nisu nam dopustili ni da vidimo kako izgleda – smješka se on. Kada je ranjen u Tenji, proveo je 19 dana u bolnici, a potom se zaputio k rodbini u Sveti Križ Začretje. Sjeli su na vlak oko ponoći, pred jutro su stigli u Zagreb. – Nismo imali novca pa nismo mogli platiti taksi. No, kada je supruga rekla da sam ranjen, taksist nas je ukrcao u automobil i odvezao, samo smo mu gorivo platili – govori Zlatko.

Liječnici su ga uputili na rehabilitaciju u Krapinske toplice. Ostao je do 21. rujna pa se vratio u Osijek. Već četiri dana kasnije ponovno je zadužio odoru i oružje. Umirovljen je 28. prosinca 1993. kao satnik i počasni bojnik te 60-postotni invalid. Nije to bio kraj, “podignut” je za Bljeska i Oluje. – I kada sam sve to odradio, razdužio sam se 1996., dobio sam infarkt – iznosi on.

Osjeti i danas svaku promjenu vremena. Ne smije se ni protegnuti na miru, da ga ne štrecne “uspavani” geler. Izvađena mu je slezena i dio rebra.

– Priznajem, razočaran sam malo, zaboravili su na nas prve ranjenike – kaže Zlatko, dok mu obitelj dodaje kako je jedino važno da je živ.  

>>Šprlje: Na srbijanskom popisu 43 hrvatska državljana

Komentara 7

Avatar crv od porculana
crv od porculana
21:43 31.07.2016.

bbb

JU
juraInfidel
06:48 01.08.2016.

sirotinja uvijek nastrada!a ne ovi sto su zakuhali rat!

HU
Hubbes12
08:38 01.08.2016.

žao mi je čovjeka, ali svaka mu čast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije