Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI U SDP-U

Komadina odgovorio Piculi: Glavni grad Hrvatske je Zagreb, a ne Bruxelles

Zlatko Komadina
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/6
14.09.2016.
u 14:42

"Antifašizam mora biti svetinja svakog socijaldemokrata, tu nema loptanja ili skretanja“

Potpredsjednik SDP-a i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina nije danas najavio da će se ponovno kandidirati za predsjednika SDP-a, poručivši da je već bio kandidat te da će podržati kandidata koji će u SDP-u okupljati i uključivati, a ne rastjerivati.

Komadina je na konferenciji za novinare u Rijeci najavio da će podržati nekog od kandidata, ali ne danas. – Tu nije bitan kandidat ili kandidatkinja. Treba vidjeti njihove programe, za što se tko zalaže jer su ovi izbori važni za budućnost SDP-a i socijaldemokracije – poručio je.

Istaknuo je da će podržati kandidata koji se bude zalagao za bolji i jači SDP, koji okuplja i uključuje, a ne rastjeruje, koji se zalaže za promjene u SDP-u, decentralizaciju i demokratizaciju te određenje prema temeljnim vrijednostima. – Antifašizam mora biti svetinja svakog socijaldemokrata, tu nema loptanja ili skretanja – rekao je i najavio da ni jednom kandidatu neće dati "bjanko mjenicu, jer izbor nije samo tehničko nego i političko pitanje".

Za izborni poraz SDP-a nije kriv samo Milanović nego cijelo vodstvo stranke

Komadina je ustvrdio da za izborni poraz SDP-a nije kriv samo predsjednik stranke Zoran Milanović nego da odgovornost dijeli cijelo stranačko vodstvo.

– Naravno da je najodgovorniji, a uz njega su odgovorni i članovi najužeg tima. Odgovornost dijeli cijelo vodstvo SDP-a, razmjerno poziciji u stranci, a najviše njih zbog nečinjenja – rekao je.

Naveo je da on osobno ima odgovornost prema članovima stranke koji su ga podržali u izboru za predsjednika SDP-a, pri čemu su oni koji su ga javno podržali "redom marginalizirani na stranačkoj konvenciji i pri stvaranju saborskih lista". 

Komadina je izrazio uvjerenje kako bi SDP, da je na vrijeme prihvatio promjene u stranci, danas bio u poziciji pregovora ili vlasti. – Promjene je proveo HDZ i građani su to honorirali. Čestitam Plenkoviću na izbornom rezultatu, ali ne i na pobjedi jer izbori još nisu završeni – rekao je. 

Od novog vodstva SDP-a očekuje da najprije izmijeni stranački Statut, demokratizira stranku i izmijeni način izbora tijela i organa te sastavljanja saborskih lista, kao i da čvrsto definira programske i političke ciljeve, od kojih se ne smije odstupati. 

Upitan hoće li se kandidirati za bilo koju drugu funkciju u SDP-u na državnoj razini, Komadina je odgovorio da je "odrastao u SDP-u i ima moralnu odgovornost da pomogne u demokratizaciji".

O Piculinoj izjavi da bi SDP vodio iz Bruxellesa: Glavni grad RH je Zagreb

Na upit kako komentira izjavu SDP-ova europarlamentarca Tonina Picule, koji je najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a, da bi stranku vodio iz Bruxellesa, Komadina je kazao da je glavni grad Hrvatske Zagreb, a ne Bruxelles. 

Novinare je zanimalo i kako tumači izjavu bivšeg SDP-ovca Slavka Linića da je predsjednik riječkog SDP-a Vojko Obersnel trebao oštro reagirati na Milanovićeve izjave iz predizborne kampanje, poput one o ustaškom pozdravu "Za dom spremni", uvjeren da je to utjecalo na loš izborni rezultat SDP-a.

Komadina je rekao da je Linić "politički vuk koji ima puno iskustva, ali i grešaka". – Veliki dio u tom razgovoru je Linić ispravno rekao, ali ne bih komentirao tko je za što kriv – istaknuo je.

Za dosad najlošiji izborni rezultat SDP-a u VIII. izbornoj jedinici odgovornom smatra "ekipu koja je vodila izborni proces, predvođenu Željkom Jovanovićem".

>> Milanović odlazi, SDP odmah raspisuje izbore za šefa

>> Tko će naslijediti Milanovića: U četvrtak Predsjedništvo pokreće izbore, novi predsjednik do kraja studenog

Komentara 75

DU
Deleted user
12:16 14.09.2016.

Šef čuvene riječke škole kom. misli - osim te, samo su još 3 preostale u svijetu (Havana, Pjongjang, Peking). Umijeće Milanovića se ogleda u tome što se i s njima "zakačio" i to žestoko... Treba to ipak znati! Posvadio bi se s kamenom na dnu mora... Komadina pak zaslužuje nagradu za organizaciju života jer na radnom mjestu malo se "naviri" u 10 h i onda službeni vozač ga odveze negdje na službeni ručak - i tako godinama i godinama, ležerno je malo reći za taj stil.

DU
Deleted user
15:14 14.09.2016.

stare prdonje jos uvijek trabunjaju o antifasizmu.sve je to dobro i znademo sto se desilo poslije II svjetskog rata.bio je i Hebrang antifasist,a do dana danasnjeg neznamo zasto je ubijen i gdje mu je grob.drugovi bi trebali shvatiti da za ovu Hrvatsku najvece zasluge snose Branitelji,a ne lazni antifasisti tipa Pusic,Mesic i njihovi kompanjoni.

Avatar @promatrač
@promatrač
12:12 14.09.2016.

Komadina i Ostojić izgledaju kao da imaju začepljenje i tvrdu stolicu. U biti čitava stranka im tako izgleda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije