Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
križni put

Zlatan Vrkljan: Nisam htio šibati Krista, bilo mi je žao

Zlatan Vrkljan
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
24.03.2015.
u 19:00

Profesor Akademije likovnih umjetnosti izradio je križni put za vukovarsku crkvu sv. Filipa i Jakova

Vukovarska crkva sv. Filipa i Jakova dobit će pred ovogodišnji Uskrs novi križni put, koji je izradio profesor Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Zlatan Vrkljan.

Figurativna priča

– Bio mi je to velik izazov. Već sam radio križne putove, ali ne u Vukovaru. Otišao sam vidjeti crkvu i ona je doista impresivna – kaže prof. Vrkljan, objašnjavajući kako su ispočetka postojale dvije-tri koncepcije.

– Prva je bila da se ide izravno, Vukovar kao grad stradalnik koji je prošao svoj križni put, ali sam pomislio da bi to bilo na prvu loptu i došao na ideju da treba napraviti nešto lijepo. Da Krist bude lijep i da samo pozitivci budu u boji – govori prof. Vrkljan dok nam pokazuje slike postaja križnoga puta od kojih će svaka, spomenimo, imati svoga sponzora.

Na njima nema sitnih likova, objašnjava, jer ipak živimo u vrijeme filma, novih elektroničkih medija, "gdje su sve totali". Koristio se i povijesnim podacima, poput činjenice da Rim nije raspinjao na križ kakav danas poznajemo, nego na križ u obliku slova "T". Krista pak nije htio napraviti s nekim određenim licem, nego da bude "opći pojam".

– Dosta se koristim jezikom koji je u najmanju ruku moderan, s tim da neka rješenja pripadaju suvremenom jeziku. To nije konceptualno, nego figurativno i priča svoju priču – kaže prof. Vrkljan dodajući kako nije htio "raditi gnijezda od kruna Kristu na glavi i šibati ga".

Samostan u pozadini

– Bilo mi ga je žao. Toga su nam pune crkve – kaže i pokazuje kako se na slici polaganja Krista u grob vidi u pozadini i vukovarski samostan s crkvicom.

>>Prvi u pontifikatu: Papa Franjo predvodio Križni put u Koloseumu

>>Vukovarski križni put na Kukuruznom putu spasa

Komentara 1

LA
Lavica7
07:01 25.03.2015.

Napokon!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije