Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zlatan Vrkljan: Nisam htio šibati Krista, bilo mi je žao

Profesor Akademije likovnih umjetnosti izradio je križni put za vukovarsku crkvu sv. Filipa i Jakova
24. ožujka 2015. u 19:00 1 komentara 1113 prikaza
Zlatan Vrkljan
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Vukovarska crkva sv. Filipa i Jakova dobit će pred ovogodišnji Uskrs novi križni put, koji je izradio profesor Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Zlatan Vrkljan.

Figurativna priča

– Bio mi je to velik izazov. Već sam radio križne putove, ali ne u Vukovaru. Otišao sam vidjeti crkvu i ona je doista impresivna – kaže prof. Vrkljan, objašnjavajući kako su ispočetka postojale dvije-tri koncepcije.

– Prva je bila da se ide izravno, Vukovar kao grad stradalnik koji je prošao svoj križni put, ali sam pomislio da bi to bilo na prvu loptu i došao na ideju da treba napraviti nešto lijepo. Da Krist bude lijep i da samo pozitivci budu u boji – govori prof. Vrkljan dok nam pokazuje slike postaja križnoga puta od kojih će svaka, spomenimo, imati svoga sponzora.

Na njima nema sitnih likova, objašnjava, jer ipak živimo u vrijeme filma, novih elektroničkih medija, "gdje su sve totali". Koristio se i povijesnim podacima, poput činjenice da Rim nije raspinjao na križ kakav danas poznajemo, nego na križ u obliku slova "T". Krista pak nije htio napraviti s nekim određenim licem, nego da bude "opći pojam".

– Dosta se koristim jezikom koji je u najmanju ruku moderan, s tim da neka rješenja pripadaju suvremenom jeziku. To nije konceptualno, nego figurativno i priča svoju priču – kaže prof. Vrkljan dodajući kako nije htio "raditi gnijezda od kruna Kristu na glavi i šibati ga".

Samostan u pozadini

– Bilo mi ga je žao. Toga su nam pune crkve – kaže i pokazuje kako se na slici polaganja Krista u grob vidi u pozadini i vukovarski samostan s crkvicom.

>>Prvi u pontifikatu: Papa Franjo predvodio Križni put u Koloseumu

>>Vukovarski križni put na Kukuruznom putu spasa

Korisno
Šetnjom protiv kilograma: Stručnjakinja otkrila 8 savjeta za lakše mršavljenje 'u hodu'
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini