Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA ZA ŽIVOT

Životno ugroženo novorođenče Vladinim avionom stiglo u Zagreb

Challenger
Željko Hladika/Pixsell
VL
Autor
Diana Glavina
22.03.2010.
u 21:01

Akciju prijevoza koordinirala je Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih službi omogućeno je zbrinjavanje djeteta u specijaliziranoj zagrebačkoj bolnici.

Zbog složene i vrlo teške srčane pogreške što joj je ugrožavalo život, djevojčica rođena u bolnici u Dubrovniku Vladinim je zrakoplovom hitno trasnportirana u bolnicu na zagrebačko Rebro, na Kliniku za pedijatriju. Potvrdio nam je to predstojnik Klinike prof. dr. Ivan Malčić i dok smo s njime razgovarali, na Rebro, u laboratorij za kateterizaciju srca, na hitan poziv okupljala se medicinska ekipa, liječnici, tehničari, instrumentarke.

Novorođenenoj djevojčici - da bi preživjela - trebalo je hitno učiniti interevencijsku kateterizaciju i to tzv. postupak atrioseptostomije uz pomoć balona. Balonska atrioseptostomija je metoda izbora za otvaranje komunikacije između lijeve i desne pretklijetke u novorođene djece s nekim prirođenim srčanim manama.

Medicinski je tim završio s intervencijskom kateterizacijom u novorođene Dubrovčanke nešto prije ponoći. Prof. Malčić nam je rekao da je zahvat uspješno obavljen, no, unatoč trudu cijele ekipe, djevojčica se još uvijek bori za život. Djetetovi su nalazi tako loši da će već noćas morati na hitnu kardiokiruršku operaciju.

Djevojčica se rodila s teškim oštećenjem srca, tzv.ekstremnim oblikom hipoplastičnog lijevog srca sa zatvorenim intraatrijskim septumom.

 

Komentara 7

OB
-obrisani-
03:56 23.03.2010.

bravo ali kada ce se kupiti ti helihopteri .Koliko ljudi gine u umre zato sta nema helikoptera.Jer vjerovatno opet eke koncesije u igri.Umjesto da ih drzava kupi i koristi . koliko se novaca zamraci a da se ti helikopteri nemogu kupit

MI
Miki123
05:51 23.03.2010.

treba kupiti helikopter ali u ovom slučaju i sličnima helikopetr se ne bi smio koristiti zbog snažnih vibracija. Tako da, na žalost ponekad ne pomaže

OB
-obrisani-
12:14 23.03.2010.

jooj, kako je dobra vlada, kad treba raditi sebi PR marketing... a koliko je takve djece ugroženo shebanim sustavom zdravstva i općenito uništenom ekonomijom, koju su isti ti besramno popljačkali u zadnjih 15-20 godina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije