Naslovnica Vijesti Hrvatska

Životni moto im je “Znoj štedi krv”

Vatreno krštenje imali su u ratu, u Pakracu, 7. rujna 1990. godine. Njihov zapovjednik Alen Klabot kaže da je za najvažnije održavanje utreniranosti
09. rujna 2011. u 08:15 19 komentara 2813 prikaza
specijalci (1)
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Znoj štedi krv. Tim riječima kratko opisuje svakodnevnu obuku i rad ATJ Lučko njezin zapovjednik Alen Klabot. U rujnu ta jedinica specijalne policije obilježava 21. godinu od svog osnutka, a u povodu te obljetnice u njezinoj je bazi i otvoren Memorijalni centar s postavom fotografija njezinih 14 poginulih pripadnika.

Najvažnija je obuka

Bili su prva organizirana jedinica na početku Domovinskog rata, vatreno krštena u Pakracu u ožujku 1991. godine koja je već tada odrađivala zahtjevne zadaće - krvavi Uskrs na Plitvicama, Glina, Topusko, Petrinja, Maslenica, Bljesak, Oluja... U mirnodopsko vrijeme postali su, jednostavno rečeno, elita specijalne policije, inače njezina najveća i jedina jedinica koja ima ovlasti da djeluje na području čitave države. U prvih osam mjeseci ove godine ATJ Lučko odradila je četiri krizne situacije, pet osiguranja predsjednika države i stranih dužnosnika, 17 ronilačko-pirotehničkih intervencija, 30 pratnji za potrebe Hrvatske narodne banke, 53 ostala osiguranja, preprate i asistencije te 13 pokaznih vježbi.

– Za pripadnike ATJ Lučko je najznačajniji proces specijalističke obuke i održavanje stanja utreniranosti. Treba održati takvu spremnost jer nemamo mogućnost da netko izađe iz takvog tempa – kaže Klabot o pripremljenosti specijalaca da izvršavaju zadaće za koje su obučeni. Pripadnici ove jedinice, dodaje, redom su vrhunski sportaši koji, bez obzira na radno vrijeme, nakon posla redovito obavljaju još i vrlo zahtjevne treninge.

– Oni vole doći na posao i visoko su motivirani. Zbog toga sitni nedostaci koji se povremeno pojavljuju postaju nebitni – tvrdi zapovjednik ATJ Lučko. Kada govori o težini zadaća koje je njegova jedinica obavlja, kaže da je teško procijeniti koja je zapravo najzahtjevnija.

– Situacije koje prema prvoj informaciji izgledaju jednostavne, mogu u trenutku završiti drugačije. Zbog toga svakoj od njih pristupamo ozbiljno i razrađujemo precizan plan s nekoliko varijanti – objašnjava Klabot. Potraga za cessnom koja se na Velebitu srušila u veljači 2009. godine i tijelima četvorice iskusnih pilota (od kojih je jedan bio instruktor letenja u MUP-u) koji su tada poginuli, samo je jedna od akcija u kojoj je, uz pripadnike specijalne policije iz ostalih dijelova Hrvatske, sudjelovala i ATJ Lučko.

Deset dana potrage

– Potraga na Velebitu bila je teška zbog vremena i uvjeta koji su vladali, ali smo posao odradili s poštovanjem prema ljudima koji su poginuli iako smo bili svjesni da nakon jedne noći provedene vani nitko od njih nije mogao preživjeti. Alpinist sam i dobro znam kakvi su uvjeti na Velebitu – kaže zapovjednik zagrebačkih specijalaca. Drugdje u svijetu, dodaje, takva bi potraga na temelju procjena rizika za spasitelje najvjerojatnije brzo bila prekinuta, no ona na Velebitu, na hladnoći i nepristupačnom terenu, trajala je deset dana.

– Da ih nismo uspjeli naći, nastavili bismo ih tražiti. Da to nije bilo moguće, tražili bismo ih i na proljeće, ali na kraju bismo zadatak ipak obavili – vjeruje Klabot.

Vodič za kupovinu gadgeta
BLAGDANI
Vodič za kupovinu gadgeta: Što kupiti vašim omiljenim tehnoljupcima?

A1 izdvaja za Vas

  • pejickat:

    09.09.2011. u 14:05h BratCroat je napisao/la: Nikaj originalno, znak je kopiran od američkih padobranskih specialaca, a moto od marinaca. Rvati samo kopiraju, nikaj nemamo originalnoga pa ni povijest i to smo preuzeli od Slovenaca. ================================================================ Posebno me ova zadnja opaska ... prikaži još!a fascinira O POVIJEST SMO PREUZELI OD SLOVENACA. Ja sam ti ovak pomalo priglupi Hrvat onak zasljepljen nacionalizmom i malo znam o povijesti , ali daj mi molim te reci nesto o Slovenskoj povjesti , osim Karantanije niceg se ne mogu sjetiti do 1918, o kojoj ti to povjesti pricas , a Karantanija i ne nosi ime Slovenije. Dakle objasni malo povjesne smjernice primitivnom balkancu i nacionalistu, mislim meni.

  • pejickat:

    09.09.2011. u 15:25h a_morte_i_rossi je napisao/la: ja tu vidim samo trosenje novca i najobicnije pse cuvare lovatora i lopova koji su pokrali narod.... nista vise ne vidim..... mi niti imamo terorizma niti samo neka nacija koja to treba..... ================================================================= Kao ... prikaži još!Kao jedan od prvih pripadnika ove jedinice , pitam te da li ni 1991 nam takvo sto nije trebalo . No tvoje ime je dosta talijansko pa me i ne cudi tvoj komentar , no tvoje aspiracije prema nasem teritoriju mogu ostati samo u tvojoj glavi , jer ce inace biti \"Mama mia \" dolaze Hrvati.

  • BratCroat:

    Nikaj originalno, znak je kopiran od američkih padobranskih specialaca, a moto od marinaca. Rvati samo kopiraju, nikaj nemamo originalnoga pa ni povijest i to smo preuzeli od Slovenaca.