Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lažna prijava b. picule

Životi uništeni zbog greške istražitelja ili tuđe obijesti

15.10.2012., Zagreb - Hrvoje Puksec i Boško Picula uredjuju 3. program HTV-a. Bosko Picula.  Photo: Daniel Kasap/PIXSELL
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/4
09.05.2015.
u 23:50

Nepravedno optuženi osjećaju se manje vrijednima i nikada nisu sigurni jesu li drugi vidjeli samo optužbe ili i demantije

– Jednom kad na vas bace blato, teško ga je oprati – komentira psihologinja Mirjana Nazor nedavne medijske izvještaje u kojima se navodi da je Boško Picula (42) na šibenskoj plaži Banj dobio batina jer je jednoj djevojčici slao lascivne poruke.

Natjerala dečka da je udari

Da se brat europarlamentarca Tonina Picule na spomenutoj plaži našao u krivo vrijeme, vrlo brzo potvrdila je i policija priopćivši da je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja "isključena svaka mogućnost po kojoj bi se 42-godišnjaka dovelo u vezu s prijavljenim kaznenim djelima na štetu djeteta."

Tijekom istrage bila je oduzeta i nadzorna kamera s kafića koji se nalazi u neposrednoj blizini gdje je Boško Picula napadnut, što se na snimci i vidi. Kamerom je zabilježeno i da je maloljetnica natjerala dečka da je udari, kako bi i za te ozljede mogla kriviti Piculu.

– Da je Boško Picula anoniman, vrlo vjerojatno ta priča ne bi nigdje bila objavljena. Mediji bi trebali biti odgovorniji – kaže psihologinja Nazor.

No, nisu samo mediji griješili i sumnjičili nevine. Činli su to i policija i pravosuđe. Na primjer, Tomislav Turibak bio je uhićen i kazneno prijavljen za ubojstvo svog brata Hrvoja. Njegova je agonija trajala pola godine, dok prijava za ubojstvo nije odbačena.

– To su situacije u kojima treba biti jako oprezan, no dio naše policije, nažalost, nema ni kvalifikacije ni znanja za posao koji radi. Osoba koja je nepravedno optužena nalazi se u užasnoj situaciji, osjeća se manje vrijednom i nikada nije sigurna jesu li drugi pročitali samo tvrdnje da su krivi ili i demantije – govori Mirjana Nazor.

Žele da to što prije prođe

Agonija Željka Nimca trajala je puno dulje od Turibakove. Nimac je bio optužen i osuđen zbog dviju pljački banaka u Zagrebu. Svoju je nevinost uspio dokazati nakon što je u zatvoru proveo godinu dana. Trenutačno traje sudski spor u kojem od države traži odštetu.

Samo u 2013. godini isplaćeno je nešto više od dva milijuna kuna na ime neutemeljenog uhićenja. Taj su iznos dobile 153 osobe. U Ministarstvo pravosuđa svake godine stigne oko dvije stotine takvih zahtjeva.

Većina ih se riješi u mirnom postupku, i to tako da oštećeni za dan proveden u pritvoru dobije 200 kuna naknade.

Psihologinja Nazor smatra da je puno više onih koji su bili nepravedno osumnjičeni i uhićeni, no u nas, kaže, još ne postoji navika reagiranja u takvim situacijama.

– Ljudi to ne prijavljuju, što zbog činjenice da i ne znaju da se to može, što zbog toga jer žele da sve što prije prođe – rekla je psihologinja Mirjana Nazor.

>> Brat Tonina Picule pretučen na gradskoj plaži u Šibeniku

Komentara 25

DU
Deleted user
09:47 10.05.2015.

Rulja koja čeka samo da nekog osudi bez dokaza očigledno liječi vlastite komplekse i frustracije na drugima. Najbolji dokaz za to je ubojstvo Hrvoja, koliko je nadobudne rulje danonočno po portalima visjelo i pisalo da je to njegov brat 100%% napravio iako su dokazi demantirali tu mogućnost, i nakon toga opet je bilo mnogih koji su tvrdili da je sigurno on kriv. Koliko moraš biti jadan da nešto tako radiš? Ljubomora, pakost i zloba nažalost je prisutna u svim staležima, ne nije takvima stalo do istine vjerujte, njih pravda ne zanima.

MI
miso
11:11 10.05.2015.

Kod nas se događa da državna tijela (konkretno, Sanitarna inspekcija, inspektorica Z.B.) oduzme vrijednu robu, nakon 14 dana priznaju da su pogriješili, no svejedno traže pokretanje krivičnog postupka, robu ne vraćaju, radi svog propusta upropaste tvrtku od 20 ljudi, njene rukovodioce dovedu u dužničko i stvarno ropropstvo, ... i nikome ništa. Učine zaista zločin i za to ne odgovaraju. To je ova Hrvatska realnost!

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
11:04 10.05.2015.

Tko to kaže, tko to laže da naši policajci nisu vrhunski stručnjaci za pronalaženje počinitelja i dokazivanje odgovornosti za kaznena djela. Kada generali mogu biti konobari, šoferi i sl. zašto ovi ne bi mogli biti i istražitelji. Uostalom zar nisuu završili i najviše policijske škole, kao naš kompilator Vasa. Ovaj ratni heroj je pokazao vrhunsko znanje i umijeće, kada je prepustio divljim zvijerima da razvlače tijelo nesretne Antonije Bilić. Istina možda nije bio na satu kada se učilo o tome da se na temelju tahografa i lokacije signala mobilnog telefona može utvrditi mjesto gdje se zločinac zadržao u kritično vrijeme. Medjutim naš ekspert Vaso je isušio cijeli vodni sliv u Dalmatinskoj Zagori (na sreću to nije učinio i sa Jadranskim morem), umjesto da je dao pregledati smetlište u neposrednoj blizini lokacije parkinga kamiona, koja je bila odrediva prema lokaciji posljednjeg signala mobilnog telefona i koja se poklapala sa stajanjem kamiona prema tahometru. Ovo bi učinio čak svaki šofer ili polaznik prvog razreda srednje policijske škole. Medjutim zaslužni osloboditelji obavljaju sve stručne poslove, pa nije ni čudo što se Lijepa naša nalazi na pijedestalu svih negativnih ekonomskih i društvenih disciplina, zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije