Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obitelj Vidaković kaje se što se vratila u Šarengrad i traži da zaštitni dodatak bude nasljedan

Život na granici: Preživljavamo sa 12 kuna na dan

otv-1-txt.jpg
import
15.03.2006.
u 16:11

- Kajem se što sam se vratio u Šarengrad iz progonstva, tamo sam imao više nego ovdje, doveden sam na prosjački štap - kaže Josip Vidaković. Obitelji Vidaković je prekipjelo. Na Novu godinu preminuo je Josipov otac Ivan, koji je primao 1535 kuna mirovine sa zaštitnim dodatkom.

- Bio je star i bolestan i pomirili smo se s tim. Međutim, kada smo obiteljsku mirovinu prenijeli na majku Magdalenu, očekivali smo da će primati barem 1000 kuna mirovine, ali smo dobili rješenje na 397 kuna - nastavlja Josip. On i njegova supruga Jelica zaprepastili su se, od razočaranja i uzbuđenja morali su popiti tablete za smirenje.

Za kruh i mlijeko
- Kako da čovjek preživi sa 397 kuna mjesečno? Majka je bolesna, preživjela je moždani udar, dijabetičar je, ima sklerozu i visoki tlak. Kako da takva osoba preživi sa 12 kuna na dan? Od cijele mirovine ona si može priuštiti litru mlijeka i kilogram kruha. Čime da kupi tablete? Kako da plati režije? A gdje je hrana, pa odjeća, obuća? - pita Jelica. Misleći da je posrijedi pogreška, nazvali su Mirovinski, gdje im je gospođa ljubazno rekla da se mogu žaliti, ali ništa više neće dobiti.

Rade od nas socijalu
- Magdalena Vidaković ostvarila je 70 posto mirovine pokojnoga supruga. Nasljeđivanje zaštitnog dodatka na mirovinu nije moguće i to se prvo mora izglasati u Saboru - rekli su i nama u HZMO-a. Obitelji Vidaković, koja preživljava od 1097 kuna Josipove vojne opskrbnine, nije jasno zašto taj zaštitni dodatak ne može prijeći s oca na majku, a najodgovornijima za sve smatraju one koji zakone i donose.

- Pisat ću ministrici Kosor i ministru Šukeru, ali i saborskim zastupnicima jer oni su odgovorni, oni od nas rade socijalne slučajeve. Zašto to još nisu izglasali jer nama je tih šestotinjak kuna mnogo? O nama odlučuju oni koji imaju plaću 10.000 kuna i više, a svade se oko putnih troškova. Njihovu mjesečnu plaću majka neće dobiti ni za tri godine - ističe Jelica.


824 kuna za iskop rake

Da stvar bude teža, Grad Ilok, čije je Šarengrad prigradsko naselje, od 1. siječnja uveo je nova pravila na seoskom groblju pa su Vidakovići morali platiti i 824 kune za iskopan rake. - Pa kolika je njima dnevnica? Kao da je sprovod na Mirogoju, a ne u Šarengradu - pita se Josip.


Grob kopamo po propisu

Komentirajući naplatu kopanja raka za preminule, gradonačelnik Iloka Mladen Papak podsjeća da se do sada taj posao obavljao tako što se skupilo nekoliko ljudi i iskopalo raku. - Mislim da smo nadišli takav način rada. Sada je sve propisano kako treba, a o svemu što sadrži novi pravilnik održali smo i sastanak sa svećenicima i predstavnicima sela i na vrijeme ih o svemu informirali - rekao je gradonačelnik Papak.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije