Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VINKOVCIMA

'Živo selo' ima rješenja za probleme u poljoprivredi

kombajn
Marijan Sušenj/PIXSELL
19.03.2013.
u 12:17

Valja se organizirati, a to nije moguće preko noći već je to dug proces, naglasio je Branko Salaj

Neformalna stručna grupa agronoma pojačana makroekonomistom \"Živo selo\" održala je danas u Vinkovcima predavanje o stanju i perspektivama hrvatskog sela posebnim naglaskom na govedarstvo zaključujući kako rješenja ima i oni ih mogu pronaći. Makroekonomist Branko Salaj drži kako Hrvatska nema prevelikog izbora i mora pronaći način kako sama proizvoditi hranu za svoje potrebe, a moguće i za izvoz.

- Valja se organizirati, a to nije moguće preko noći već je to dug proces, ali važno je da on što prije krene. Od početka ovog stoljeća godišnje uvoz hrane prosječno je za 700 milijuna dolara veći od izvoza, a dvije petine tog deficita nastale su sve većim uvozom stoke i mlijeka i umanjile rast BDP-a za najmanje 1 posto godišnje. Naš je imperativ hitno zatvoriti taj vanjskotrgovinski deficit jer je akumulirani strani dug počeo dolaziti na naplatu - rekao je Salaj.

Miroslav Kovač drži kako \"Živo selo\" ima rješenje koje je izložio u nekoliko točaka.

- Mora se promijeniti odnos državne birokracije prema zemlji i seljaku i već smo nekoliko tema u tom smislu dotaknuli, valja poljoprivredno zemljište okrupnjivati čime se pojačava konkurentnost, urediti tržište u Hrvatskoj koje je neorganizirano, poljoprivredno zemljište u vlasništvu države treba dati u zakup poljoprivrednicima, posebice stočarima kako bi proizvodili hranu za stoku i napasali goveda, oformiti tijelo koje će promišljati novu govedarsku politiku i kriterije prema kojima se raspoređuju potpore proizvođačima mlijeka i mesa, a valja ulagati i u obrazovanje mladih. Naša država ima snagu i alate za provesti promjenu u gospodarstvu, poljoprivredi, posebice govedarstvu - rekao je Miroslav Kovač.

>> Seljaci nemaju novca 
ni za sjetvu, a kamoli za legalizaciju štala

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije